redactie
redactie Gedrag 19 juni 2018

Waar is-ie?! Kind weg

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: je draait je om en je kind is weg. Of het komt niet op de afgesproken tijd thuis. Wat kun je doen om dit te voorkomen?

Ieder jaar worden er enkele tientallen kinderen als vermist bij de politie opgegeven. De meesten daarvan komen snel weer terug. Toch is iedere minuut waarin een kind wordt vermist angstig, voor de ouders en voor het kind. Natuurlijk doen ouders er alles aan om te voorkomen dat ze hun kind uit het oog verliezen. Toch kan het nuttig zijn om te weten welke maatregelen je kunt nemen als je kind onverhoopt (even) vermist is of hoe je dit kunt voorkomen.

Belangrijk hierbij is: maak van tevoren afspraken met de kinderen wat ze in zo’n geval moeten doen en laten, en herhaal die regelmatig. ‘Weet je nog waar je gaat staan als we elkaar kwijtraken?’ Dat voorkomt dat ze meteen in paniek raken als ze jou niet meer zien.

Legitimatie

Verdwaalde kinderen zijn soms zo geschrokken dat ze niet meer kunnen vertellen waar ze wonen. Geef een kind daarom een vorm van legitimatie mee. Een geplastificeerd kaartje met naam- en adresgegevens en het telefoonnummer waarop jij bereikbaar bent zijn vaak al voldoende. In een broekzak zit dat kaartje niet in de weg. Je kunt je kind ook een naamplaatje laten dragen (zie: Altijd handig).

Als jouw kind een mobiele telefoon heeft, kun je in het adressenboek je nummer programmeren. Gebruik daarvoor iets herkenbaars, zoals ‘In geval van nood’ of het internationale ICE (In Case of Emergency). Mocht je kind niet aanspreekbaar zijn, dan kunnen hulpdiensten in het adressenboek kijken en dit nummer bellen.

In de eigen buurt

Leer je kind enkele opvallende oriëntatiepunten bij jullie in de buurt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de speeltuin, de school, de kinderboerderij. Leer hem vanaf die punten de weg. Dat kan zelfs als een spelletje: ‘Als jij hier staat, weet je dan nog de weg naar huis?’

Dagje uit

In het algemeen geldt: spreek bij aankomst een plek af waar je weer bij elkaar komt, als je elkaar uit het oog hebt verloren. Een plek die interessant is voor kinderen werkt goed.

Openbaar vervoer

Bij de drukte van het in- en uitstappen kan het gebeuren: jij staat al buiten en de deuren schuiven dicht voordat je kind de kans krijgt om uit te stappen. Meteen daarna trekt de tram op. Het omgekeerde bij het instappen komt ook regelmatig voor. Hamer de volgende afspraak bij je kind erin: ‘Als jij erin zit en ik nog niet, dan stap je bij de volgende halte uit en blijf je daar staan. Ik kom met de eerstvolgende bus of tram achter je aan en pik je op.’ Zit je al in de tram? Dan blijft je kind waar het is: jij reist meteen terug.

In een winkel

Spreek af dat jouw kind naar de kassa van de winkel gaat en daar een medewerker vertelt dat hij zijn ouder kwijt is. Bij grote winkels zijn er meestal beveiligers aanwezig, die jouw kind kan aanspreken. Zelf kun je ook de winkelbeveiliging inschakelen.

Op het strand

Schrijf je mobiele nummer met watervaste stift op het lichaam van je kind. Spreek van tevoren een ontmoetingsplaats af, zoals een strandtent of – nog beter – het paviljoen van de reddingsbrigade.

Hou je kind op het strand goed in de gaten, zeker in de buurt van de zee. Ga bij een goed herkenbare plaats zitten (zoals een strandpaviljoen of strandpaal). Op veel stranden zijn speciaal voor kinderen herkenningspaaltjes geplaatst met een grappig plaatje. Wijs het kind daarop. Of zorg zelf voor een herkenningsteken: een opvallende parasol, een ballon.

Handig om te weten: als (kleine) kinderen op het strand alleen aan de wandel gaan, houden ze vaak de zon en/of de wind in hun rug. Dat geeft je een idee welke kant je kind op kan zijn gegaan.

Bij het zwembad

Vertel je kind dat hij meteen de badmeester of -juffrouw inschakelt als hij jou kwijt is, of laat hem teruggaan naar de kassa. Daar kan je kind aan een medewerker vertellen dat hij zijn ouder is kwijtgeraakt.

In een pretpark

Ga in grote pretparken niet zelf zoeken. Laat je kind aan een medewerker vertellen dat hij zijn ouders kwijt is. Attractieparken hebben namelijk meestal hun eigen maatregelen voor vermiste kinderen. In het Dolfinarium bijvoorbeeld nemen medewerkers gevonden kinderen mee naar de receptie bij de hoofdingang; in de Efteling worden ze naar de EHBO-post gebracht. Medewerkers van Walibi World delen bij de ingang van het park flyers uit met tips. Bovendien kun je hier polsbandjes krijgen, waarop je de naam van je kind en/of jouw mobiele nummer kunt vermelden.

In een (vreemde) stad

Leer je kinderen dat ze op zoek moeten naar een politieagent. Of laat ze het (internationale) alarmnummer 112 bellen als ze jou niet kunnen bereiken.

Wanneer politie bellen?

Waarschuw onmiddellijk de politie (112) als je kind jonger is dan 12 jaar, het lichamelijk en/of geestelijk gehandicapt is, het directe medische zorg nodig heeft of als je kind verdwenen is onder verdachte omstandigheden.

Zelf op zoek

Als je kunt aannemen dat jouw kind niet direct risico’s loopt, kun je eerst zelf proberen hem te vinden. Gaat het om een klein kind, zoek dan eerst op plaatsen waar hij gevaar loopt, zoals vijvers, sloten, de straat, een kastje met giftige stoffen enzovoort. Kijk pas daarna op plaatsen waar jouw kind kan zijn maar waar hij geen gevaar loopt. Houd er rekening mee dat kleine kinderen zich soms ergens verstoppen en dan in slaap vallen.

Niet gevonden?

Levert je zoekactie niets op, waarschuw dan alsnog de politie. Zorg ervoor dat je telefonisch bereikbaar blijft. Geef de politie niet alleen de gegevens over het vermiste kind, maar ook jouw naam, adres en telefoonnummer. Neem een goed lijkende foto van je kind mee en een lijst met adresgegevens van zijn vriendjes. 

Altijd handig

  • Schrijf met watervaste stift je mobiele nummer op de bovenkant van de hand of arm van je kind.
  • Doe je kind een polsbandje om met daarop je mobiele nummer. Deze polsbandjes zijn onder meer verkrijgbaar bij reddingsbrigades. Daarnaast kun je ze onder de naam kids labels kopen bij de ANWB of bestellen via internet (bijvoorbeeld bij www.alarmbandjes.com). Ook zijn er metalen naamplaatjes in de handel, waarop je de gegevens van je kind laat zetten. Deze zijn onder meer verkrijgbaar bij The Tag Company (www.tagcompany.nl).
  • Kan je kind met een mobiel overweg, laat hem jou dan bellen. Vertel je kind dat hij 112 belt wanneer hij verdwaald is en jij niet bereikbaar bent.
  • Leer je kind dat hij altijd kan aankloppen bij een politieagent als hij jou niet meer kan vinden.

Zie ook: http://nl.missingkids.com

Reageer op artikel:
Waar is-ie?! Kind weg
Sluiten