Redactie
Redactie Huiswerk 19 jun 2018

Waar vind ik goede oefeningen op het internet?

antwoord

Het huiswerk dat je zoon van zijn leerkracht meekrijgt is afgestemd op de stof die op dat moment geoefend wordt. Bij spelling komt bijvoorbeeld een bepaalde categorie woorden aan de orde en deze moeten vervolgens worden ingeprent. Soms is het nodig dat die woorden thuis nog even herhaald worden zodat ze echt goed worden opgeslagen in het geheugen. Het heeft dan weinig zin om thuis op de computer een hele andere groep woorden te gaan oefenen. Het is dus van belang dat je de juiste oefeningen vindt op het internet. Je zult je zoon hierbij moeten helpen want het is inderdaad een overdaad aan oefeningen die je op je scherm krijgt als je even googelt.

  • Spellingsoefeningen moeten dus aansluiten bij de oefeningen van de methode en het niveau waarop je zoon werkt. Bedenk ook dat het oefenen niet geheel mag worden vervangen door het typen van de woorden want schrijven helpt beter bij de inprenting!
  • Voor begrijpend lezen zijn veel oefeningen te vinden die bestaan uit een stuk tekst met vragen. Let hierbij vooral op het niveau. Je kunt dan gewoon verder oefenen totdat het te moeilijk wordt.
  • Voor het oefenen van de tafels is het in groep 4 en 5 het beste om aan te sluiten bij de training in de klas. Op deze manier worden ze het beste geautomatiseerd. In groep 6 of wanneer alle tafels zijn aangeboden, kan er natuurlijk volop door elkaar geoefend worden.
    Ook hierbij is het belangrijk om niet alleen maar achter de computer te blijven zitten: Voor veel kinderen is een auditieve oefening onmisbaar en moet er dus ook hardop geoefend worden.
  • De methode voor topografie heeft een bepaalde opbouw. Vaak wordt er begonnen met de provincies van Nederland met de hoofdsteden. Daarna wordt het steeds verder uitgebreid. De kinderen moeten een toets maken van een bepaald deel van Nederland en het verschilt nogal per school welke plaatsen er precies geleerd moeten worden. Controleer altijd of de oefeningen op de site voldoende plaatsen aanbiedt of juist niet veel méér dan er geleerd moeten worden.

Tot slot wil ik je verwijzen naar een aantal sites waar ik zelf graag mee werk. Deze sites verwijzen je naar goede oefeningen per vakgebied nadat je eerst het juiste niveau hebt gekozen. Er bestaan zeker vele andere goede sites die ik zelf nog niet helemaal heb uitgeplozen. Wellicht volgen er meer adviezen van lezers!

www.meestermichael.nl
www.computermeester.be
(let op dat in België leerjaar 1 overeenkomt met onze groep 3!)
www.dadsproject.com

Een goede betaalde oefensite is www.squla.nl (€7,50 per kind per maand) Je krijgt hier een ouderaccount om de ontwikkeling van je kind te volgen en extra Cito-modules.

Reageer op artikel:
Waar vind ik goede oefeningen op het internet?
Sluiten