Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Opvoeden 18 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom het belangrijk is dat je tiener nog een andere volwassene als mentor heeft

Het liefst wil je dat je kind voor alles bij jou terecht kan. Dat hij of zij het meteen vertelt als hij ergens mee zit. Maar de realiteit is ook dat je tiener misschien liever niet alles deelt met zijn ouders. En dat is natuurlijk volkomen normaal, jullie zijn tenslotte degenen die ze opvoeden, regels opstellen en wie ze misschien niet willen teleurstellen. Het kan dan fijn zijn als je kind nog een andere volwassene heeft bij wie hij terecht kan met kleine en grote levensvragen.

Voor tieners kan het heel nuttig zijn om nog iemand te hebben die niet hun vader of moeder of een leeftijdsgenoot is, bij wie ze terecht kunnen met vragen en zorgen. Het kan hierbij gaan om een oom of tante, een vriend van de familie of een trainer. Voor tieners kan het heel fijn zijn om bij iemand met meer levenservaring dan de leeftijdsgenoten in hun vriendenkring, zich veilig te voelen om het over thema’s te hebben die in zijn of haar leven spelen.

LEES OOK: Praten met pubers: 17 tips voor een (echt) goed gesprek

Het Amerikaanse Search Institute, een researchprogramma dat jongerenorganisaties in Amerika helpt, stelt dat tieners goede banden en relaties nodig hebben, waarbij de focus ligt op hun ontwikkeling. Dit helpt hen namelijk om het beste uit zichzelf te halen. ‘Zo kunnen ze ontdekken wie ze zijn, manieren ontdekken om grip op hun leven en eigen doelen te krijgen en leren hoe ze kunnen bijdragen aan de maatschappij.’ Een mentor kan hierbij nuttig zijn, omdat hij of zij deze connecties en vaardigheden kan meegeven aan je tiener.

Goed voor de carrière

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door North Carolina State University blijkt dat jongeren die mentors gehad hebben, een grotere kans hebben om snel een baan te vinden die hen meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheden biedt. Op de langere termijn kan dit ook weer goed zijn voor hun carrière, omdat ze zo misschien wel meer voldoening ervaren en daardoor weer beter kunnen presteren. Het onderzoek schetst dat mentorschap dat organisch is ontstaan tussen een andere volwassene dan de ouders en een kind, net zo goed kunnen zijn als een officieel mentorschap zoals dat bijvoorbeeld op school gebeurt.

LEES OOK: Onderzoek: de mentale gezondheid van je tiener heeft invloed op hoe jij je voelt

Marilyn Price-Mitchell, onderzoeker en socioloog met het specialisme menselijke ontwikkeling, deed onderzoek naar de effecten. Price Mitchell: ‘Mijn studie laat zien dat het niet uitmaakt tot welk inkomensniveau een kind uit een gezin hoort, er vindt een groeiproces plaats op intellectueel, sociaal en emotioneel vlak door de steun van mentoren’, zo schrijft ze. ‘Er waren meer rapporten waaruit bleek dat ze beter konden plannen, organiseren en probleemoplossend konden denken. En hun zelfbewustzijn en zelfvertrouwen groeide.’

Wat maakt iemand tot een goede mentor?

Price-Mitchell interviewde 40 jongeren om te achterhalen over welke kwaliteiten een goede mentor volgens hun moest beschikken. Hieruit kwamen een aantal punten herhaaldelijk naar voren. Een goede mentor moet goed kunnen luisteren, op een zachtaardige manier de tiener kunnen aanmoedigen om uit zijn of haar comfort zone te stappen en niet oordelen over de keuzes en verhalen van de tiener. Dit waren een aantal redenen waardoor de tieners zich extra gesteund voelden door die andere volwassene.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary MommmySearch InstituteNC State UniversityPsychology Today

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.