Redactie
Redactie Eindexamen 19 jun 2018

Wat doe je als je kind examenstress ervaart?

Nu de eindexamens voor de middelbare scholen er weer aan komen zijn veel leerlingen gestrest en gespannen. Dit is vrij normaal. Gezonde spanning helpt hen om alert te blijven en beter te presteren.

Sommige leerlingen worstelen echter met zoveel spanning dat ze de stress niet of nauwelijks aankunnen. Zij kunnen alleen nog maar aan hun examens denken en het is bijna onmogelijk om te ontspannen. ‘Gezonde’ examenstress wordt dan examenangst. Op de website van Fonds Psychische Gezondheid kunnen jongeren testen of ze last hebt van ongezonde examenstress. U als ouder vindt er tips om de examentijd voor uw kind zo stressvrij mogelijk te maken.

Ieder jaar in mei barst de ‘examenkoorts’ los. De examenperiode is een spannende tijd. Jongeren slapen slecht, klagen over hoofdpijn en buikpijn en/of hebben last van nervositeit. Ook de angst om negatief beoordeeld te worden speelt mee. Het is belangrijk dat je je kind helpt rustig te blijven en ervoor zorgt dat hij of zij blijft relativeren. De angst om te falen kan verlammend werken en hierdoor worden de prestaties van de eindexamenkandidaat slechter.

Oase van rust

Jij kunt je kind helpen zijn of haar examenstress te verminderen. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid, geeft een aantal tips:

Tip 1

Vraag niet overdreven vaak hoe het gaat, of de examens moeilijk waren en hoeveel vragen je zoon of dochter fout had.

Tip 2

Het is goed om een oase van rust te creëren. Als je kind met je wil praten, gaat dit vanzelf als er een rustige sfeer hangt in huis.

Tip 3

Je kunt rust creëren door ervoor te zorgen dat je thuis bent (of probeer in ieder geval meer thuis te zijn tijdens de examenperiode). Doe echter wel je eigen dingen. Zorg voor momenten met een kop thee en iets lekkers en bespreek dan ook de dagelijkse zaken.

Meer tips nodig?

Meer tips voor ouders, maar ook voor jongeren, kun je vinden op www.psychischegezondheid.nl/examenstress. Hier kan je zoon of dochter ook een ‘examenangsttest’ invullen om te zien of hij of zij ongezonde examenstress ervaart.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Wat doe je als je kind examenstress ervaart?
Sluiten