Sophie Nortier
Sophie Nortier Slapen 5 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Wat te doen als je kind moeilijk in slaap komt omdat hij blijft nadenken?

Kinderen kunnen, net als wij ‘s avonds in bed blijven malen. Maar wat kun je eraan doen wanneer jouw kind moeilijk in slaap komt? Wij helpen je graag met wat tips.

Dat slaap bij kinderen van tijd tot tijd moeizaam verloopt hoort erbij. Toch het is belangrijk dit op te lossen, omdat het effect heeft op het hele welzijn van het kind.

Tips voor een kind dat moeilijk in slaap komt

Wat je kunt proberen om je kind in slaap te krijgen na een enerverende dag is:

  • duidelijke en rustige overgang van dag naar nacht (waken naar slapen)
  • een vast slaapritueel, waarbij een kind meedenkt over de invulling (hoe kun jij lekker slapen?)
  • ideetjes om ‘uit je hoofd’ te komen: nog even lezen, muziekje luisteren, aan leuke dingen denken enzovoort.

Patroon

Sommige kinderen hebben extra moeite om hun gedachten stop te zetten en zich over te geven aan het slapen. En het lastige is dat, net als bij volwassenen, het nog moeilijker wordt als er een patroon ontstaat waarbij je kind op voorhand al bang is dat slapen niet gaat lukken.

In dat geval zal je wat meer je best moeten doen.

1. Maak er geen ‘ding’ van

Probeer het niet te groot te maken. Spreek je vertrouwen uit (en voel het ook) dat het hem gaat lukken om lekker in te slapen. Blijf er bij het naar bed gaan niet te veel bij stilstaan, dat werkt alleen maar averechts.

2. Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen kunnen ook helpen. Daarmee ga je van je hoofd (denken) naar je lichaam (voelen en ontspannen). Ook een kindermassage kan helpen.

3. Afsluiten

Bij veel kinderen helpt het als je de dag letterlijk afsluit. Het mapje ‘dag’ moet in hun hoofd echt worden gesloten. Bijvoorbeeld door alles waaraan hij nog denkt voor het slapen gaan voor hem op te schrijven en op losse blaadjes in een ‘dag’-doos te stoppen.

Daarna zou hij uit een vergelijkbare ‘nacht/slapen’-doos een briefje kunnen trekken (bijvoorbeeld: welterusten, droom lekker, slaapliedje, klein versje enzovoort).

Dit klinkt simpel, maar het daadwerkelijk afsluiten van de gedachten in je hoofd kan kinderen helpen. Je kunt dit ook met woorden doen. ‘Oké, het is nu avond, we hebben samen nog besproken wat in je hoofd zit, nu is het denken klaar. Afgelopen, de dag is ten einde we gaan slapen. Morgen gaan we weer nadenken en plannen maken.’

Je kunt er zelfs een groot ‘klaar-gebaar’ bij maken, bijvoorbeeld met je handen in de vorm van een kruis.

Meer lezen over slaapproblemen onder kinderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.