Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Wat is krentenbaard?

antwoord

Krentenbaard, ook wel kinderzeer of impetigo genoemd, is een besmettelijke huidziekte die door bacteriën veroorzaakt wordt.
Het begint meestal met een klein blaasje met lichte roodheid eromheen (wat soms ook ruwheid lijkt), wanneer zo’n blaasje kapot gaat verspreiden bacteriën zich snel en ontstaan er gelige korsten op de huid. Krentenbaard kan overal op het lichaam voorkomen maar de voorkeursplaatsen zijn rond de mond, de oren en de neus.
Op plaatsen waar mensen dicht op elkaar zitten en veel met elkaar in aanraking komen, komt krentenbaard veel voor vanwege de besmettelijkheid van de infectie. Daarom zie je krentenbaard veel op kinderdagopvang en op de basisschool. Sommige scholen willen dat je kind niet op school komt en dat je wacht tot de plekjes niet meer besmettelijk zijn. Toch is niet bewezen dat het weren van kinderen met krentenbaard enig effect heeft op het voorkomen en de verspreiding van de ziekte.

Hoe behandel je krentenbaard?

  • Hygiëne is het belangrijkst: vaak handen wassen met antibacteriële zeep, nagels kort houden en in het gezin ieder een eigen handdoek gebruiken.
  • De plekjes zelf kunnen gedesinfecteerd worden en eventueel met zinkzalf bedekt worden. 
  • Ook kan de huisarts een antibacteriële crème voorschrijven. Bij meer uitgebreide plekken of bij niet reageren op de antibacteriële crème kan eventueel een antibioticum (drankje/tablet) voorgeschreven worden.
Reageer op artikel:
Wat is krentenbaard?
Sluiten