Wat kunnen we van de kinderen verwachten? (9, 8 en 6 jaar)

antwoord

Het is wanneer je ‘de partner van’ bent én de kinderen alleen in de weekenden en vakanties hebt niet altijd makkelijk om een lijn in de opvoeding te krijgen. Je hebt dan altijd te maken met wat de kinderen bij de andere ouder gewend zijn, hoeveel zin ze hebben in het logeren bij papa en hoe je partner met ze omgaat. Bovendien ben jij niet degene die ze opvoedt, maar heb je wel al die tijd met ze te maken.

En paar ideeën van mij hierbij:

  • Als ik het zo hoor dan is het moeilijk voor je om de leuke kanten van zowel het te logeren hebben van de kinderen en de kinderen zelf nog in te zien. Het klinkt kinderachtig maar het helpt echt: probeer regelmatig de leuke kanten en eigenschappen van de kinderen te bedenken en eventueel op te schrijven. Zo voorkom je dat je alles negatief gaat zien. Kijk eens naar wat ze wél kunnen en leuk doen. Zo hou je de spirit voor iedereen (en vooral voor jezelf) er een beetje in.
  • Bespreek met je partner wat jullie van de kinderen willen en verwachten. Welke taken willen jullie dat ze doen, wat hoop en wil je qua spelen en zelfstandigheid. Kijk samen (of sla er een boek op na of overleg eens met een deskundige) of die verwachtingen reëel zijn. Bespreek ook jouw aandeel hierin.
  • Bedenk samen met je partner welke afspraken jullie met de kinderen willen maken en hoe jullie dat gaan brengen. 
  • Vertel de kinderen dat jullie een aantal dingetjes willen afspreken als ze bij jullie zijn om het voor iedereen zo gezellig mogelijk te maken. Geef aan wat jullie willen en vraag hen ook wat zij zouden willen. Laat ze meedenken en bedenk met z’n allen dingen om het leuk(er) te maken als ze er zijn. Verder geef je dan ook aan wat de afspraken worden. Eventueel schrijven jullie die op een gekleurd vel zodat het helpt herinneren. Laat papa het gesprek leiden en overleg met de kinderen over jouw rol in het geheel.
  • Benader een aantal dingen die jullie graag van de kinderen zien als iets wat ze nog moeten leren. Jullie willen ze daarbij helpen en zij mogen ook zeggen hoe jullie kunnen helpen. Je kunt rond bepaalde dingen ook met een beloningssysteem werken om het leuk te maken en extra kracht bij te zetten. Het magneetboord van Rebels&Rules®, make Rebels love Rules! Is een heel leuk en positief hulpmiddel.(€ 29,95, te bestellen via www.rebelsenrules.nl). Werken vanuit ‘nog moeten leren’ werkt met kinderen veel beter dan ‘dat moeten jullie niet meer doen of jullie kunnen dat best…’.
  • Kinderen van deze leeftijd moeten een tijdje alleen kunnen spelen, kunnen helpen met taakjes in huis als tafeldekken, opruimen en afruimen en fatsoenlijk eten. Bouw dat wat je vraagt langzaam op en maak het niet ineens te veel. Hoeft het bij mama niet? Hier bij papa wel! 
  • Hoe lastig misschien ook, blijf al het positieve gedrag complimenteren en benoemen. Geef ook aan waarom je er blij mee bent.

Lees ook eens het artikel 'De ultieme checklist: wat kan mijn kind al? (4-10 jaar)' om te kijken wat kinderen van deze leeftijd al zelf kunnen.

Reageer op artikel:
Wat kunnen we van de kinderen verwachten? (9, 8 en 6 jaar)
Sluiten