Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Wat moet je doen als je kind vermist is?

Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder; de vermissing van een kind. Amber Alert Nederland heeft samen met deskundigen van de politie een korte animatievideo gemaakt met nuttige informatie. Waar je hopelijk nooit wat aan zult hebben…

De video is een onderdeel van de internationale campagne; de dag van het vermiste kind op 25 mei. Mocht je kind vermist raken, dan zijn er verschillende dingen die je als ouder kunt doen, volgens de video. Daarnaast kun je je kind dingen meegeven die voorkomen dat hij in een situatie komt als een ontvoering en je kind uitleggen wat hij kan doen in zo'n geval. Uiteraard moet je dit niet te zwaar brengen om te voorkomen dat je kind angstig wordt. Dit zijn de belangrijkste lessen die uit de video kunnen worden gehaald.

Dit kun je doen als ouder

Is je kind vermist, probeer dan op de eerste plaats kalm te blijven. Hoe moeilijk dit ook is. Zoek de omgeving af met extra aandacht voor gevaarlijke plekken als een drukke weg of water. Houd er ook rekening mee dat kinderen tijdens verstoppen soms in slaap vallen. Hulp inroepen van vrienden, familie en buren om te zoeken is altijd een goed idee. Kun je je kind echt niet vinden? Schakel dan de politie in en geef zoveel mogelijk informatie over je kind, beschrijf wat je kind aan heeft en zorg voor een recente foto.

Ook is een lijst met namen van vrienden en plekken waar je kind graag komt handig voor de politie. Verder kunnen mobieltjes met smsjes en mailtjes of agenda's en dagboeken aanknopingspunten bevatten. Gelukkig zien we aan het einde van de video dat het overgrote deel van de kinderen snel en veilig wordt teruggevonden.

Dit leer je je kind

 • Vertel je kind dat hij nooit alleen is; er zijn altijd mensen die willen helpen.
 • Spreek met je kind af dat hij het altijd aan je vertelt, wanneer hij ergens anders naartoe gaat dan afgesproken.
 • Maak je kind duidelijk dat hij altijd 'Nee' kan zeggen, als er iets gebeurt waar hij zich niet prettig bij voelt.
 • Zeg je kind dat hij de politie kan bellen via 112 als hij zich niet veilig voelt. 
 • Laat je kind altijd met vrienden naar huis fietsen en nooit alleen.
 • Leer je kind nooit zomaar bij iemand in de auto te stappen.
 • Laat je kind de deur niet opendoen, als hij alleen thuis is. Spreek ook af dat hij het nooit tegen mensen zegt dat hij alleen thuis is. 
 • Leg je kind uit hoe hij veilig omgaat met internet.

Ontvoering

Helaas zijn er situatie waarbij kinderen ontvoerd worden. Als kinderen snel reageren en zich verweren, ontsnappen de meeste kinderen gelukkig aan een ontvoering; blijkt uit Amerikaans onderzoek. Leg je kind uit dat als hij wordt vastgepakt en meegenomen, hij het volgende moet doen:

 • Werk zoveel mogelijk tegen.
 • Probeer los te komen en weg te rennen.
 • Schreeuw zo hard mogelijk zodat mensen je horen en je kunnen helpen.

Bekijk hier de video

Meer weten? Kijk dan op de website van Amber Alert.

Bron: Amber Alert / Youtube

Reageer op artikel:
Wat moet je doen als je kind vermist is?
Sluiten