Redactie
Redactie School 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat moet mijn kind kunnen voorafgaand aan groep 1?

antwoord

De gang naar de basisschool zal voor jouw kleine jongen een grote stap zijn. Vooral omdat hij nooit naar een peuterspeelzaal of dagverblijf geweest. Het voordeel van een peuterspeelzaal is dat kinderen alvast wennen aan het groepsgebeuren in een klas: het omgaan met leeftijdgenootjes en een juffrouw. Samen een kringactiviteit doen, op je stoel blijven zitten, eten, spelen en opruimen. Maar dat wil niet zeggen dat jouw zoon het moeilijk gaat krijgen. Wellicht vindt hij het hartstikke leuk en vindt hij snel zijn plekje in de groep. 

Ik noem een aantal zaken waarvan het prettig is als je zoon die (min of meer) onder de knie heeft zodat hij een prettige start heeft. 

  • Het is fijn als je kind zichzelf aan en uit kan kleden en zelf zijn schoenen kan aandoen. Oefen dit in de vakantie met hem. Het beste werkt om het in stukjes te oefenen, bijvoorbeeld: ‘Ik help je met je broek en dan doe jij je T-shirt zelf aan.’ Met knoopjes wil een juf echt wel helpen maar wanneer je kind veel handelingen nog niet kan, raad ik je aan om rekening te houden met wat je je zoon aantrekt naar school: op de dagen dat er gym is, een broek en shirt die makkelijk aan- en uitgaan. Ook klittenbandschoenen zijn fijn zolang hij het strikken nog niet beheerst. Sommige ouders zijn van mening dat kinderen deze handelingen sneller leren door ze juist kleding en schoeisel aan te trekken met lastige veters en knopen. Daar ben ik het niet mee eens! Vierjarigen worden zenuwachtig, gaan huilen of voelen zich erg opgelaten. Deze kleintjes hebben in het begin hun energie hard nodig om aan alles te wennen. Stel deze oefeningen dus liever uit of oefen zelf met je kind!
  • Het is fijn als je zoon al eens een schaar in zijn handen heeft gehad. Geef hem maar een kleine schaar en laat hem bijvoorbeeld snippertjes knippen. Een vorm uitknippen leert hij dan wel in groep 1.
  • Geef je kind een beker mee die hij zelf kan openen. In zijn broodtrommel een boterham met iets wat hij graag eet, geschild fruit in stukjes; dit soort hulp is prettig voor je zoon. Laat hem zien wat je meegeeft zodat hij zijn beker makkelijk terug vindt in de klas. Schrijf zijn naam overal op en zorg dat hij zijn naam kan lezen of herkent. 
  • Jas aan- en uittrekken. Dat moet een kleuter een paar keer per dag. Kijk eens naar dit filmpje voor een handig trucje: http://bit.ly/19gJAKD. Met de rits helpen kinderen elkaar wel. Dat is ook het fijne van een combinatiegroep 1 /2. De oudste kleuters helpen de jongste.
  • Je zoon moet zindelijk zijn! Een ongelukje kan gebeuren en dat is geen enkel probleem. Er zijn altijd reserve broekjes aanwezig. Met een luier naar school? Dat kan niet. De leerkracht gaat geen kinderen verschonen en verwacht dat je kind zelfstandig naar de wc kan.

De eerste weken zal je zoon best eens doodmoe thuiskomen. In overleg met de leerkracht mag hij dan meestal wel een middagje thuis blijven. Niemand is erbij gebaat wanneer je kind door oververmoeidheid niet meer graag naar school gaat. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Wat moet mijn kind kunnen voorafgaand aan groep 1?
Sluiten