Redactie
Redactie Hobby en sport 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Wat zijn de beste sportschoenen voor je kind?

Kindervoeten groeien gemiddeld één tot twee maten per jaar. Grote kans dus dat je nieuwe sportschoenen voor ze moet kopen voor het sportseizoen dat straks begint. Maar wat is de beste sportschoen voor jouw kind?

Om je te helpen heeft Tym twintig paar schoenen laten testen door kinderen en door sportfysiotherapeut Jules van de Veen, gespecialiseerd in voet- en loopanalyse. De twintig schoenen waren opgedeeld vier categorieën: voetbal-, kunstgras-, zaal- en hardloopschoenen.

Bekijk hier de volledige testuitslagen voor voetbalschoenen, hardloopschoenen, zaalschoenen en kunstgrasschoenen.

Jules: ‘Er is weinig verschil tussen leren schoenen of schoenen van hoogwaardig kunststof. Beide materialen ademen even veel. Hoogwaardig kunststof is zelfs vormvaster en het heeft minder onderhoud nodig.’

De voetenstand is vaak een oorzaak van minder makkelijk lopen. 70% van de mensen heeft voeten die iets naar binnen geknikt staan. Meestal is dit helemaal niet erg. Heeft je kind er wel last van, dan is een goede sportschoen zeker belangrijk. Kies een sportschoen die de voet goed ondersteunt, maar niet verwent. De voet moet nog kunnen inzakken en veren, zodat de schoen alleen ondersteunt wat de voet niet op kan vangen. Pas als je kind dan nog last heeft, kan een zooltje uitkomst bieden.

Bij de keuze voor een goede, ondersteunende schoen let je vooral op:

  • Het buigpunt: een goede schoen buigt bij de voorvoet als je hem probeert dubbel te vouwen. Het midden van de schoen is stevig en de voorvoet is soepeler. Probeer hem in de winkel dubbel te vouwen. Kijk waar het buigpunt ligt. Als dit in het midden ligt, is de schoen hier niet stevig genoeg.’
  • De hielkap: de hielkap is van plastic of geperst karton en omsluit het hielbeen. Geperst karton voelt eerst stevig, maar verliest deze stevigheid snel. Een hielkap moet recht staan, stevig zijn aan de onderkant en soepeler aan de bovenkant en moet niet te ‘steil’ naar binnen lopen.
  • Stevig bovenwerk: een soepel bovenwerk is comfortabel, maar je wilt ook stevigheid, zodat je kind niet gaat schuiven in de schoen. Het risico op blessures wordt hierdoor namelijk groter. Vooral bij sporten waarbij je kind veel draait en keert, is een stevig bovenwerk belangrijk.
  • Weerstand in afzetfase: de weerstand moet zo laag mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat je kind niet over de binnen- of buitenkant van de schoen afzet. Je kunt dit testen door te kijken of de voorvoet van de schoen soepel is.
  • Pasvorm: de schoen moet de kindervoet goed omsluiten om deze te kunnen stabiliseren bij sportieve wend- en keerbewegingen. Met de vetersluiting kan de schoen goed om de voet worden gesloten. Dit is lastig bij smalle voeten, als de veterrijen elkaar raken is de schoen te breed.

De meeste schoenen voldoen aan de eisen volgens Jules. Alleen als je kind last heeft van een afwijking aan zijn of haar voeten, dan is ondersteuning en aansluiting erg belangrijk om naar te kijken. Hoe meer je kind met de voeten naar binnen geknikt staat, hoe belangrijker dat is.

Heb jij het idee dat je kind een afwijking in de voet heeft waar hij of zij last van heeft? Ga dan eens langs bij één van de vestigingen van VSO netwerk voor een voet- en loopanalyse.

Lees op Tym meer over waar je op moet letten bij het kopen van sportschoenen voor je kinderen.

Met dank aan VSO-Papendal/VSO-Netwerk, Kennemer Duincamping Bakkum en Bovenlander Hockeykampen. Tym.nl is een online platform voor ouders over sport, bewegen en gezondheid voor kinderen van 0-12 jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Wat zijn de beste sportschoenen voor je kind?
Sluiten