redactie
redactie Gezondheid 19 juni 2018

Waterpokken bij puber

antwoord

Waterpokken is een echte kinderziekte, die het meeste voorkomt bij de leeftijdsgroep 1 tot en met 8 jaar. Ongeveer 95% van de mensen heeft voor het bereiken van de volwassen leeftijd de waterpokken gehad. De kans is dus groot dat je dochter de waterpokken al gehad heeft.
Als je eenmaal waterpokken hebt doorgemaakt, blijft het virus latent in je lichaam. Door middel van bloedonderzoek is dit aan te tonen, maar dit wordt alleen onderzocht bij mensen met een verlaagde weerstand die niet weten of ze de waterpokken hebben gehad (bijvoorbeeld met HIV, leukemie et cetera).

Op kinderleeftijd verloopt de ziekte relatief mild: enkele dagen koorts en daarnaast jeukende blaasjes verspreid over het hele lichaam. Binnen een week zijn de klachten voorbij, maar het herstel van de blaasjes op de huid kan wel enkele weken duren.
Op volwassen leeftijd verloopt de ziekte een stuk heftiger. Mensen zijn er fors ziek van en het herstel duurt ook een stuk langer. Ook is er meer kans op complicaties zoals een forse oorontsteking of een hersenvliesontsteking.

Reageer op artikel:
Waterpokken bij puber
Sluiten