Redactie
Redactie Gezondheid 19 jun 2018

Waterpokken en vliegen

antwoord

Waterpokken is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus. Omdat het krijgen van waterpokken erg besmettelijk is, heeft ongeveer 93 procent van de kinderen onder de 5 jaar deze ziekte al doorgemaakt.

Waterpokken begint meestal met twee dagen hangerigheid en lichte verhoging. Hierna komen er kleine rode bultjes of blaasjes op gezicht en romp, die zich in de loop van dagen uitbreiden over het hele lichaam.

Wanneer alle blaasjes ingedroogd zijn, is het niet meer besmettelijk. Besmetting kan op meerdere manieren: via hoesten, niezen, praten waarbij druppeltjes van het virus in de lucht komen, maar ook het vocht van de blaasjes kan besmetting geven.

Niet iedereen is even bevattelijk voor besmetting met de waterpokken; soms willen ouders graag dat hun kind de waterpokken krijgt en proberen ze hun kind zoveel mogelijk in aanraking te laten komen met kinderen die de waterpokken hebben zonder dat hun kind het krijgt. Het is dus jammer genoeg niet te plannen en lijkt altijd op het verkeerde moment te komen!

De waterpokken is besmettelijk vanaf twee dagen voordat de blaasjes ontstaan tot ongeveer een week nadat de blaasjes gekomen zijn. De incubatietijd is 10 tot 21 dagen maar meestal zie je twee weken na besmetting de eerste ziekteverschijnselen optreden.

Wanneer jullie gaan vliegen is de ene dochter dus niet meer besmettelijk, voor je andere dochter is dit nog onbekend, het kan goed zijn dat zij in de komende twee weken toch de waterpokken gaat ontwikkelen. De kans is ook nog aanwezig dat je dochter het in de tussentijd al heeft gekregen omdat zij door dezelfde bron 'aangestoken' is als je andere dochter.

Mocht je dochter in de komende week de waterpokken krijgen dan is het verstandig om enkele dagen voordat je vliegt een afspraak bij je eigen huisarts te maken om in ieder geval een verklaring te krijgen mocht ze ingedroogde (niet meer besmettelijke) blaasjes hebben. Dit scheelt een hoop tijd bij het inchecken op Schiphol.

Ik hoop dat jullie gezond op reis kunnen gaan!

Reageer op artikel:
Waterpokken en vliegen
Sluiten