Wederom niet eens met het schooladvies

antwoord

Voor 1 maart moeten scholen een schriftelijk advies geven aan elk kind dat de basisschool aan het einde van dit schooljaar gaat verlaten. Vanaf 2015 is het schooladvies leidend bij de plaatsing van een leerling in het voortgezet onderwijs. Dit geldt dus ook voor jouw kind.

Het schooladvies is officieel niet bindend en je hoeft het advies niet op te volgen. Je kunt je kind simpelweg aanmelden bij een ander schooltype. Maar de middelbare school beslist uiteindelijk of ze hem gaan aannemen.

Als een leerling de Cito-eindtoets veel beter maakt dan verwacht dan kan de leerkracht het advies nog aanpassen. Dit zal niet gebeuren als een leerling de toets slechter maakt dan verwacht.

Het is gebruikelijk dat de leerkracht het advies dat zij gaat geven toelicht in een oudergesprek. De leerkracht zal erg zorgvuldig zijn in het vormen van een advies, maar het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens bent met haar. Het is dan verstandig om het oudergesprek goed voor te bereiden. Laat je overtuigen dat onderstaande zaken aan de orde zijn geweest bij het vormen van het advies.

  • Niet alleen de scores van het leerlingvolgsysteem bepalen een advies. Een leerkracht observeert leertempo, concentratie, motivatie en doorzettingsvermogen.
  • Bij twijfel wordt er vaak overleg gepleegd met leerkrachten van voorafgaande jaren.
  • Sommige scholen maken gebruik van een aanvullende intelligentietest van Cito of de NIO. Is het wellicht een optie zo’n aanvullende test te laten doen?
  • Als particulier kun je via de schoolbegeleidingsdienst een extra intelligentietest laten doen. De kosten daarvan variëren van 130 tot 290 euro.

Probeer met een positieve insteek dit gesprek aan te gaan en neem je kind mee. Als je de strijd aangaat, bereik je vaak niet wat je graag wil: overtuigd zijn van het juiste advies en de juiste schoolkeuze voor je kind.

Bedenk ook dat veel scholen gecombineerde brugklassen hebben, bijvoorbeeld vmbo/havo of havo/ vwo. Dan kan je kind in de brugklas laten zien op welk type school hij thuishoort.

Reageer op artikel:
Wederom niet eens met het schooladvies
Sluiten