Redactie
Redactie Lezen 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Week van het (voor)lezen

Vandaag is de Week van de Alfabetisering weer begonnen. In deze week wordt stilgestaan bij het feit dat voor een op de negen Nederlanders lezen en schrijven niet vanzelfsprekend is en worden kinderen gestimuleerd meer te lezen.

Gamen vs. lezen

Uit onderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld zo'n tweeënhalf uur per dag tv kijken en bezig zijn met de computer. Ook spelen bijna alle kinderen dagelijks games. Tijd die ze ook zouden kunnen besteden aan het lezen van boeken. En juist lezen is belangrijk voor jonge kinderen. “Door beter te leren lezen en schrijven vergroot je je kans op een gezond en gelukkig leven”, zegt de Stichting Lezen & Schrijven. Volwassen die hier moeite mee hebben, lopen tegen problemen aan in bijvoorbeeld het openbaar vervoer of bij het gebruik van medicijnen omdat ze de bijsluiter niet goed kunnen lezen.

Laaggeletterd

13 procent van alle kinderen in Nederland loopt het risico later laaggeletterd te worden. Er is voor basisschool kinderen daarom een computerspel ontwikkeld met Dolfje Weerwolfje. Hierin wordt op een leuke manier aandacht besteed aan taal met lees- en schrijfopdrachten. Kinderboekenschrijver Paul van Loon lanceert het spel komende donderdag op de Rietendakschool in Utrecht. Zo’n 60.000 kinderen op basisscholen in heel Nederland zullen de game die dag online spelen.

Week van Alfabetisering

De themaweek wordt vandaag afgetrapt op het Binnenhof in Den Haag in het bijzijn van onder anderen prinses Laurentien, erevoorzitter van de stichting. Dinsdag leest Chantal Janzen voor aan vijftig kinderen in een theater in Amsterdam. Woensdag wordt in het Rijksmuseum een Leeslicht-boek gepresenteerd. Zo'n boek vertaalt bestaande titels in eenvoudig Nederlands. De Efteling besteedt vanaf vrijdag vier weken lang aandacht aan het belang van (voor)lezen met verschillende activiteiten. Zo komen bekende Nederlanders zoals Birgit Schuurman, Sascha Visser en Bas Muijs voorlezen.

Bron: Nu.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Week van het (voor)lezen
Sluiten