redactie
redactie Gezondheid 21 juni 2018

Weerstandsdip

antwoord

In de wintermaanden wordt er veel gesproken over weerstand. We bedoelen hier eigenlijk mee hoe snel we een infectie oplopen maar medisch gezien wordt er met het woord weerstand de werking van ons afweersysteem bedoeld. Het afweersysteem in ons lichaam herkent virussen en bacteriën en helpt ons hier tegen te beschermen. Dit wordt vooral gedaan door onze witte bloedcellen, onze lymfeklieren en onze milt. De lymfeklieren werken als een soort poortwachters: zijn er vreemde organismen zoals een virus of bacterie dan zullen ze gaan opzwellen en meer witte bloedcellen aanmaken. Tegen het virus op dat moment heb je dan een zogenaamde weerstand opgebouwd: als je het virus weer opnieuw krijgt, herkennen de witte bloedcellen het virus onmiddellijk en zullen ze het virus vernietigen. Probleem is dat het bijna nooit om hetzelfde virus gaat, virussen muteren voortdurend en daarnaast bestaan er miljoenen verschillende bacteriën. 

Jouw zoon heeft een allergie voor huisstofmijt met hooikoorts, hierdoor heeft hij eigenlijk een overmatige afweer: lymfeklieren kunnen door de kleinste prikkel al gaan zwellen en meer bloedcellen aan gaan maken. Hierdoor is jouw zoon extra gevoelig voor virussen en bacteriën.

In de wintertijd worden mensen gemiddeld sneller ziek. Keelontstekingen en verkoudheden komen dan vaak voor. Dit komt door verschillende factoren:

  • virussen overleven makkelijker in de kou
  • in de winter zitten mensen meer “binnen” en dus vaker in eenzelfde ruimte (denk aan de bus of de tram), waardoor je makkelijker in contact komt met andermans virus of bacterie.
  • doordat de verwarming in de winter aanstaat is de lucht droger waardoor slijmvliezen ook droger worden en daardoor virussen en bacteriën makkelijker kunnen hechten aan de slijmvliezen.

Factoren die de weerstand kunnen beïnvloeden:

  • medicijnen (bv prednison)
  • onderliggende ziekten (allergie, cystische fibrose, kanker)
  • tekort aan slaap
  • verkeerde voeding
  • stress
  • te weinig beweging

Zo te lezen hebben jullie al deze factoren al getackeld, mogelijk is het nog een idee om een keer met de huisarts te praten of zijn allergie voldoende onder controle is of met de KNO-arts te gaan praten om te overleggen of het verwijderen van de amandelen nog zin heeft. Dit is vooral nuttig als hij frequent keelontstekingen heeft. 

Het nemen van extra vitamines en/of andere voedingssupplementen heeft overigens nooit aangetoond dat het effect zou hebben op de weerstand.

Reageer op artikel:
Weerstandsdip
Sluiten