‘Weg met het Vinkje op voedingsproducten’

Het zogenaamde ‘Vinkje’ op voedingsproducten is misleidend en zou afgeschaft moeten worden, vindt de Consumentenbond. Veel mensen 'met een hart voor gezond eten' zijn het met de bond eens.

Vandaag wordt door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt wat er met het Vinkje gaat gebeuren.

Het Vinkje

In 2006 werd het welbekende logo op voedingsproducten geïntroduceerd door de stichting Ik Kies Bewust. De vinkjes hebben een blauwe en groene kleur en zouden volgens de stichting in één oogopslag duidelijk maken welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. Maar de vinkjes bestaan niet lang meer, als het aan de Consumentenbond ligt. De hoofdreden voor de afschaffing: producten krijgen soms een blauw of groen vinkje terwijl het product helemaal niet gezond is. Mensen worden hierdoor misleid of raken in de war en denken bijvoorbeeld dat Vitaminewater – waar een bak suiker in zit – met een Vinkje net zo gezond is voor hun kind, als thee zonder suiker.

Voedingsdeskundigen tegen Vinkje

Ook veel deskundigen vinden de Vinkjes misleidend. Zo schreef een groep diëtisten, voedingswetenschappers, publicisten, journalisten en anderen met een hart voor goed en gezond eten) in de Volkskrant dat ze het niet het niet langer pikken. 'Elke volgende generatie Nederlanders wordt dikker en zieker door een slecht voedingspatroon. We hebben eerlijke, duidelijke richtlijnen nodig, die door onafhankelijke instanties worden geformuleerd en gecontroleerd. Etiketten en keurmerken moeten onafhankelijk en helder zijn. En voor alle producenten en producten gelijk. Anders valt er niks te vergelijken.' Lees hier waarom wij ongezonder zijn dan onze ouders en onze kinderen ongezonder dan wij.

'Gezonder in welk opzicht?'

Hoogleraar Levensmiddelenrecht Bernd van der Meulen is ook een voorstander van de afschaffing van het Vinkje. Vandaag springt hij in de bres voor de Consumentenbond met een pleidooi tegen het logo. “De vraag is vaak, gezonder dan wat, gezonder in welk opzicht?”, redeneert Van der Meulen op NU.nl. “Een bepaald product kan een Vinkje hebben, terwijl er een gezondere optie is. Maar die valt dan toevallig in een andere productgroep of is van een fabrikant die niet betaalt om ‘mee te doen’ met het Vinkje.

Voedingscentrum

Het Vinkje wordt nog steeds omarmd door het Voedingscentrum. Best vreemd, zeggen tegenstanders, omdat in de nieuwe Schijf van Vijf juist het eten veel meer verse groenten, noten, zaden en peulvruchten wordt aangeraden en bewerkte industriële voedingsproducten worden ontraden.

'Gaat nergens over'

Kees de Graaf, hoogleraar en voorzitter van de onafhankelijke wetenschappelijk commissie van Ik Kies Bewust, vindt dat het bezwaar van Bond nergens over gaat. De Graaf vindt ook dat vinkjes soms onduidelijk zijn, maar dat dit juist opgelost kan worden. “Ik Kies Bewust bereidt een nieuw voorstel aan het ministerie voor. Hiervoor wordt goed gekeken naar de argumenten tegen het Vinkje, ook van de Consumentenbond. Helaas accepteerde de Bond onze uitnodiging om mee te praten niet.”

Bron: NU.nl en Volkskrant.nl

Reageer op artikel:
‘Weg met het Vinkje op voedingsproducten’
Sluiten