Weg met ranja en chocomelk op basisscholen

Alleen nog maar melk en water voor kinderen op de basisschool? Als het aan het Voedingscentrum ligt wel. Zij pleiten voor het afschaffen van zoete drankjes en frisdranken om overgewicht bij kinderen te voorkomen.

In Dordrecht staat een basisschool waar ranja, chocomelk, fristi niet meer mee naar school mogen. Wat betreft het Voedingscentrum volgen andere scholen dit voorbeeld, maar voorlopig lijkt de animo onder basisscholen niet zo groot.

Ongezond

Waarom geen drinken met toegevoegde suiker meer in Dordrecht? Volgens directeur Mark van der Sluijs heeft de school geen andere keuze. Maar liefst 1 op de 3 kinderen in de omgeving van de school is te zwaar. “We doen bijna alles op onze school gezond. Tijdens de ochtendpauze krijgen onze kinderen van ons al fruit en melk. We hebben het meest maximale gedaan, maar dan past het niet als ze in de lunchpauze wél zoete dranken nemen. Niet iedereen heeft het door, maar zulke pakjes zijn zó ongezond; ze zitten vol suiker.”

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum zou graag zien dat meer scholen strenge maatregelen nemen om het probleem van overgewicht aan te pakken. Een beleid als op de school in Dordrecht is nu nog uitzonderlijk. Wat betreft het Voedingscentrum volgen andere scholen binnenkort dit voorbeeld en krijgen de kinderen alleen nog halfvolle melk en water te drinken, zoals zij ook adviseren in de Schijf van Vijf. “Als iedereen dat op school doet is dat een heel duidelijk signaal. Kinderen beïnvloeden elkaar, dus één zo’n regel helpt enorm om gezond gedrag te stimuleren,’ legt Daniëlle Wolvers van het Voedingscentrum uit.

Gezonde scholen

Scholen die het advies van het Voedingscentrum volgen krijgen hiervoor vanaf nu een certificaat van de Gezonde School. Helaas zijn er tot nu toe pas 94 van de 6700 Nederlandse basisscholen die hebben toegezegd dranken met toegevoegde suikers te verbieden tot teleurstelling van het Voedingscentrum. “Op kinderdagverblijven krijgen kinderen vaak ook alleen water en melk. Maar als ze naar school gaan bepalen de ouders ineens weer wat ze meegeven. Wij zouden heel graag zien dat die lijn van de crèche wordt doorgezet,” aldus Wolvers.

Moeilijke beslissing

Dat niet alle scholen het voorbeeld van de Albatros in Dordrecht meteen volgen, snapt de directeur van de school wel: “Je kunt er leerlingen door verliezen, omdat ouders voor een andere school kiezen. Het zou daarom het mooiste zijn als álle scholen zoete dranken zouden verbieden. Maar wij willen hiermee in elk geval een signaal afgeven. Door de zoete dranken krijgen kinderen te veel suiker binnen.”

Suiker

Heb jij er wel eens bij stilgestaan hoeveel suiker er in pakjes als wiki, fristi en chocomelk zit? Kijk hier hoeveel suikerklontjes de bekendste pakjes drinken bevatten en goede tips om je kind meer water te laten drinken.

Bron: AD.nl

Reageer op artikel:
Weg met ranja en chocomelk op basisscholen
Sluiten