Weg met vitamineclaims op junkfood

Veel zogenaamd gezonde voedingsproducten voor kinderen blijken helemaal niet gezond te zijn. Maar liefst 76 procent van de producten waarop staat dat er extra vitamines in zitten, is helemaal niet gezond.  Denk aan producten als ontbijtgranen, koekjes, ijsjes en frisdrank die op de verpakking een vitamineclaim hebben staan.

Foodwatch

De voedselwaakhond Foodwatch deed onderzoek naar de producten in Nederland en Duitsland en wil dat er in Europees verband een verbod komt op het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op ongezonde producten. Ze is daarom een petitie gestart die al door bijna 6000 consumenten is getekend. ‘Foodwatch wil dat alleen op gezonde producten nog vitamineclaims komen te staan,’ zegt Sjoerd van de Wou van Foodwatch.

Ongezond

Producenten mogen nu hun energiedrankjes, kinderkoekjes en ijsjes nog aanprijzen als gezond als ze er extra vitamines in stoppen. Met een prominente vitamineclaim zal de consument een ongezond product als gezond beschouwen. Deze trucjes gaan ten koste van de gezondheid van de consument vindt Foodwatch: ‘Je ziet die vitamineclaims bijna nooit staan op echt gezonde producten als groente en fruit.’

Verleiden

‘Vitamineclaims doen daarmee exact het tegenovergestelde van wat met deze claims werd beoogd. Ze zijn bedoeld om consumenten te helpen een gezonde keuze te maken. In de praktijk verleiden ze mensen echter juist om junkfood te kopen,’ aldus Van de Wou. Je grijpt in de supermarkt bewust of onbewust eerder naar producten met een vitamineclaim.
 

Bron: Foodwatch

Reageer op artikel:
Weg met vitamineclaims op junkfood
Sluiten