Redactie
Redactie MIddelbare School 21 jun 2018

Weigeren leerling

antwoord

De gang van zaken die je omschrijft is erg onprettig. Je had de afwijzing niet verwacht en de boodschap kwam natuurlijk ook hard aan bij je zoon. Het is belangrijk dat een school transparant is in zijn aannamebeleid, zodat ouders en leerlingen niet voor dit soort onaangename verassingen komen te staan. Veel scholen voor voortgezet onderwijs vermelden hierover iets op hun website of in de schoolgids.

Een school voor voortgezet onderwijs (VO) kan een kind weigeren. Het schoolbestuur beslist hierover. De school moet wel goede redenen hebben om een kind te weigeren.

Redenen om een kind niet toe te laten kunnen zijn:

  • Er is geen passend schooladvies of de uitslag van de Cito-eindtoets is te laag.
  • De school is vol.
  • De school kan niet de zorg bieden die de leerling nodig heeft.
  • Bijzondere scholen mogen leerlingen weigeren wanneer de godsdienst van de ouders of leerling niet past bij die van de school. Tenzij er binnen redelijke afstand van het woonadres van de leerling geen openbare school is.

Als je kind wordt geweigerd is het schoolbestuur verplicht om schriftelijk de reden hiervan uit te leggen. Ben je het niet eens met de argumentatie dan kun je binnen zes weken, eveneens schriftelijk, bezwaar aantekenen. Het schoolbestuur moet vervolgens binnen vier weken een beslissing nemen nadat jullie zijn gehoord over de zaak.

Je kunt de regels hierover teruglezen op de site van de rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Weigeren leerling
Sluiten