Redactie
Redactie Opvoedstijlen 19 jun 2018

Weinig speelkameraadjes

antwoord

Kinderen van een jaar of 5 zijn vaak allemansvrienden en vriendschappen wisselen ook per dag. De ene dag speelt een kind met de één, de andere dag met een ander. Het is natuurlijk lastig als je kind een aantal keer te horen krijgt dat een vriendinnetje niet kan of wil spelen, maar het is niet meteen zorgelijk als de contacten verder goed zijn. Bovendien heeft ze een aantal vriendinnetjes!
Wat je verder kunt doen:

  • Bespreek samen met haar op een speelse manier (niet te serieus) hoe het nu gaat met kinderen vragen. Wanneer vraagt ze kinderen, hoe vraagt ze het en wat zeggen ze? Zo kan je samen bedenken wat er misschien handiger is of beter werkt.
  • Een goede oplossing is inderdaad om het vriendinnetje al eerder te vragen. Zo voorkom je dat er al andere afspraken zijn gemaakt. Je kunt hier als ouder een beetje mee helpen zodat er een paar succesjes komen. Dat geeft haar weer zelfvertrouwen.
  • Leg uit dat dit kan gebeuren, dat het er bij hoort al is het niet leuk. Stimuleer je kind wel om het de volgende keer weer te proberen.
  • Leg uit dat een ander kind niet altijd kan spelen en dat het niets te maken heeft met je dochter. Geef haar voldoende zelfvertrouwen mee, zodat zij met deze situaties leer omgaan.
  • Zolang je kind op school wel met (bijna) alle kinderen speelt, zou ik me niet te veel zorgen maken over het spelen na schooltijd. Je kunt de juf nog eens vragen of zij bijzonderheden merkt, maar als alles goed loopt is dat een goed teken.

Omdat je vroeger zelf gepest werd op school, is het natuurlijk heel begrijpelijk dat je je wat eerder zorgen maakt en het zo goed mogelijk wilt doen. Maar je moet er inderdaad voor waken je eigen bezorgdheid te laten merken aan je dochter.
Denk mee en hou het een beetje in de gaten, maar maak het niet groter en zwaarder dan het is of hoeft te zijn. Tenslotte draait ze op school lekker. Straal vertrouwen uit dat het haar gaat lukken.

Als je daarnaast als ouder zelf ook zelfvertrouwen uitstraalt en voldoende terug geeft wat haar wél lukt (‘Je hebt Anne vandaag op tijd gevraagd en die heeft ja gezegd! Leuk hoor!’) dan verwacht ik dat het wel goed komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Weinig speelkameraadjes
Sluiten