Niet meer elke ochtend wekken: wanneer koop je een wekker voor je kind?
Als ouders maak je met liefde elke ochtend je kind wakker. Toch komt er een keer een tijd dat het niet meer per se nodig is en je kind ook prima zelf een wekker kan zetten. Vanaf welke leeftijd is dat ongeveer en moet je hem of haar dan helemaal niet meer zelf wakker maken?
J/M Ouders zocht voor je uit wanneer je het beste een wekker voor je kind kan kopen.
Wanneer een wekker?
Dat je je peuter ’s ochtends wakker maakt als jullie ergens heen moeten, is logisch. Dat je puber zelf een wekker zet als hij of zij naar school gaat, is ook logisch. Maar wanneer is die wisseling van dat je je kind nog zelf wakker maakt naar dat je hem of haar door een wekker wakker laat maken? Wij zochten het voor je uit.
De redenen dat ouders een wekker kopen voor hun kind, kan verschillen. Sommige ouders vinden het een handige methode om op die manier hun kind te helpen met leren klokkijken. Dat kan al op heel jonge leeftijd, afhankelijk van de soort wekker dat je koopt. Zo zijn er slaaptrainers te koop, die je al voor je peuter kunt gebruiken.
Wat is een slaaptrainer?
Een slaaptrainer is een speciale kinderwekker om kinderen te leren wanneer het tijd om te slapen is en wanneer het tijd om op te staan is. Zo’n wekker is ideaal als jouw peuter elke ochtend om 05.00 uur net iets te vrolijk bij jullie bed komt staan. Een slaaptrainer laat aan de hand van figuurtjes, kleuren of lampjes aan jouw kind zien of het tijd is om te slapen of om op te staan.
Je kan de slaapwekker instellen op een bepaalde tijd waarvan jij wil dat je kind tot die tijd in zijn eigen bed blijft. Als je kind dan wakker wordt, ziet hij aan de hand van een figuurtje, kleur of lampje of hij al uit bed mag gaan of nog moet blijven liggen. Als hij bijvoorbeeld ziet dat een figuurtje gaat bewegen, er een lampje aan gaat of de wekker van kleur verandert, is dat het teken dat hij eruit mag.
Wanneer je kind niet meer wakker maken?
Maar vanaf wanneer kun je een wekker gebruiken om je kind niet meer zelf wakker te hoeven maken? Vanaf wanneer is je kind zelfstandig genoeg om zelf een wekker te zetten en ook daadwerkelijk de volgende dag zelf uit bed te komen, zonder jouw verantwoordelijkheid dat hij op tijd komt?
Laten we vooropstellen dat dit eigenlijk een persoonlijke keuze is en andere factoren ook meespelen. Denk aan hoe zelfstandig jouw kind is, het inschattingsvermogen van je kind en of je kind eerder lui of actief is. Daarom is hier eigenlijk niet zozeer een goed antwoord op te geven, maar is het iets dat je als ouders moet aanvoelen. Maar gemiddeld genomen geldt dit vanaf de puberleeftijd.
Zelf wekker zetten
Als jouw kind zelfstandig is, goed kan inschatten hoeveel tijd hij nodig heeft om zich klaar te maken en zich daarop kan instellen (en daarmee dus ook de wekker), kun je hem al eerder de vrijheid geven om zelf een wekker te laten zetten. Dit kan al vanaf de middelbare school, dus vanaf een jaar of 13.
Wel is het verstandig om het alsnog in de gaten te houden, want pubers kunnen nou eenmaal niet altijd even goed plannen. Daar kunnen ze niet per se wat aan doen, dat moet gewoon nog groeien bij ze. Dus je kunt ook afspreken dat je je kind om een bepaalde tijd roept als hij in jouw ogen anders echt te laat komt, maar dat je in eerste instantie de verantwoordelijkheid bij hem legt.
Geen wekker zetten
Als jouw kind lui is, niet erg zelfstandig en ook niet een goed inschattingsvermogen heeft, dan is het verstandig om hem nog te helpen bij het op tijd komen en hem dus nog wakker te maken. Je kunt hem uiteraard wel een wekker laten gebruiken, om het toch op die manier alvast te oefenen, maar het in de gaten houden is dan wel een must.
Maar nogmaals: jij kent je kind het beste, dus je voelt waarschijnlijk wel aan tot wanneer je je kind zelf moet wakker maken en wanneer het tijd is voor een wekker. Je kunt hierin natuurlijk ook afspraken maken met je kind en misschien vind je het helemaal niet erg om je kind elke ochtend te wekken. Dan moet je dat vooral ook lekker blijven doen!