Redactie
Redactie Grootouders 19 jun 2018

Wel of geen contact oma

antwoord

Wat een moeilijke keuze. Kies je voor je eigen gevoel of doe je wat goed lijkt voor je kinderen? Laat ik ermee beginnen dat ik het bewonderenswaardig vind hoe je ondanks je eigen diepe gevoel en geworstel het belang van je kinderen toch voorop stelt. Dat zie ik regelmatig anders en ik vind het heel mooi om te lezen dat je datgene wilt doen waarvan je denkt dat het voor de kinderen niet schadelijk en wel wenselijk is. Wat mij direct op het volgende punt brengt: wat is het beste voor je kinderen? Daar is door mij, of iemand anders, helaas niet zomaar een concreet antwoord op te geven. Er spelen meerdere factoren mee en ik kan dat op basis van een mail niet helemaal goed inschatten.

Waar ik wel op kan ingaan, is het feit dat je dochter er zelf om vraagt en jij het idee oppert om een aantal keer per jaar op neutraal terrein af te spreken. Ik vind het wenselijk dat kinderen hun opa en oma kunnen zien en daarmee wat contact op kunnen bouwen. Je moet natuurlijk wel opletten dat het voor jezelf mogelijk blijft en niet schadelijk is voor de kinderen. Als jouw kinderen oud genoeg zijn, kunnen ze zelf keuzes maken en aangeven hoe ze met oma verder willen. Het is lastig om de kinderen uit te leggen wat er met oma aan de hand is en wat er bij jou meespeelt. Let goed op dat je jouw kinderen daar niet mee opzadelt. Op maat uitleg geven, wanneer ze daarom vragen, vind ik hierin altijd het beste advies. Eerlijk en toch behapbaar. 

Denk goed na wat voor jou haalbaar is. Als dat betekent dat je een aantal keer per jaar op neutraal terrein kunt afspreken, is dat al heel wat om je kinderen en moeder aan te kunnen bieden. Gaandeweg kun je kijken hoe het gaat en eventueel zaken bijstellen of toevoegen. Dat is een mooie tussenweg voor haar, je kinderen en voor jou. Het klinkt nu ook alsof jij je er niet goed bij voelt om het contact volledig af te breken. Dit is dus een manier die voor nu het meest haalbaar lijkt. Wie weet is dat in de toekomst weer anders. 

Reageer op artikel:
Wel of geen contact oma
Sluiten