Redactie
Redactie Gedrag 21 jun 2018

Wel of niet gemengd naast elkaar zitten?

antwoord

Je schrijft dat het bij jullie op school de gewoonte is om kinderen in tweetallen te plaatsen en dan altijd een jongen naast een meisje.
Wanneer je als team dit soort afspraken maakt die voor de hele school gelden, gedurende de gehele basisschooltijd, is het verstandig om je af te vragen welke gevolgen dit heeft voor de ontwikkeling van kinderen.
Bij mijn weten is er geen onderzoek gedaan naar het geven van vaste plaatsen naast elkaar voor een meisje/jongen-koppel. Wel is er de laatste tijd meer geschreven over de verschillen tussen jongens en meisjes in het onderwijs. De achterblijvende resultaten van jongens vormden de aanleiding.
Een wetenschapper op dit gebied is Lauk Woltering. Hij is onderzoeker, adviseur en coach en schreef recentelijk een artikel voor NRC over het scheiden van jongens en meisjes in het onderwijs. Je kunt het lezen op www.laukwoltering.nl. Ik legde hem jouw vraag voor en kreeg toestemming hem te citeren:

‘Soms moeten jongens onder elkaar kunnen zijn en meisjes evenzeer. Daar leren ze van en het geeft ze houvast. Zij vergelijken immers vooral ook onderling, en daar is niets mis mee, integendeel. Het risico met het naast elkaar zetten van meisjes en jongens is dat meisjes ‘gebruikt’ worden om jongens te corrigeren en tot rust te manen. Maar af en toe eens goed mengen, en gewoon eens kijken hoe het uitpakt: prima, j/m kunnen elkaar zo ook stimuleren. Maar vooral niet forceren en opleggen; hun ontwikkeling is immers verschillend.’

Ik ben het helemaal eens met deze visie en heb het idee dat het naast elkaar plaatsen van jongens en meisjes geen kwaad kan, mits er voldoende ruimte is om bij andere werkvormen onder elkaar te zijn. Je schrijft dat er op school voldoende mogelijkheden zijn. Je zou ervoor kunnen kiezen om bij bepaalde vakken – bijvoorbeeld verkeer, handvaardigheid, project werken etc. – de vaste opstelling los te laten en jongens en meisjes de kans te geven samen te werken met kinderen van hetzelfde geslacht.

Het lijkt me een mooi onderwerp om nog eens met het hele team te bespreken en een visie hieromtrent te vormen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Wel of niet gemengd naast elkaar zitten?
Sluiten