Redactie
Redactie Scheiden 19 jun 2018

Wel of niet hulp na scheiding

antwoord

Het lijkt erop dat jij en je ex-man er alles aan doen om de scheiding voor de kinderen zo goed mogelijk te regelen. Als bij elkaar blijven geen optie meer is, dan is dat als ouder alles wat je kunt doen: ondanks eigen gevoelens, vanuit de kinderen blijven denken en in het belang van hen handelen. Niet makkelijk bij een scheiding, maar ik vind dat wel je plicht als ouder. Dan moeten de kinderen wat mij betreft primair voorop staan, hoe moeilijk ook. Complimenten dat jullie dat tot nu toe ook echt lukt! 

Het is goed om je te realiseren dat ook al regel en doe je alles nog zo goed, een scheiding en alle gevolgen die daarbij horen (bijvoorbeeld ouders minder zien, verhuizen, kleiner wonen, minder inkomsten, nieuwe partners) kan zo’n impact op een kind hebben – of in de loop van de tijd krijgen -, dat een kind minder lekker in zijn vel zit of zelfs minder goed functioneert. Of dit gebeurt hangt van vele factoren af: het karakter van je kind, hoe je kind überhaupt in zijn vel zit, externe andere factoren en hoe het hele proces verloopt. 

Wat kun je doen om je kind hierin te steunen:

  • Goed in de gaten houden hoe je kind in zijn vel zit. Overleg regelmatig op school, vertel op belangrijke plekken wat er speelt, vraag na hoe het bij anderen gaat.
  • Regelmatig praten over de scheiding en je kind ruimte geven voor zijn gevoelens. Je kunt dat doen aan de hand van oude fotoboeken, boekjes, dingen op tv of gewoon als je kind erover begint. Wees alert op kleine signalen en luister goed naar je kind.
  • Je kind regelmatig vertellen dat het nergens schuld aan heeft en dat jullie beiden altijd heel veel van ze zullen houden, ook al is papa of mama er niet.
  • Ingrijpen en hulp zoeken als je kind vastloopt of gedragsproblemen krijgt.

Uit jouw omschrijving blijkt dat jullie bovenstaande allemaal doen en dat de signalen vanuit de kinderen op dit moment positief zijn. Ik ben van mening dat je geen problemen moet maken als ze er niet zijn. Als je alert blijft, merk je vanzelf wanneer je kinderen minder lekker gaan draaien (wellicht straks na de verhuizingen, als alles écht voor ze verandert en definitief voelt). Maar het hoeft helemaal niet. En een periode wat minder lekker in hun vel zitten of verdrietig zijn over de scheiding is ook nog helemaal niets om je zorgen over te maken want dat is heel logisch. 

Mocht je merken dat een van je kinderen er niet alleen thuis maar ook op andere plekken echt onder lijdt, dan kun je altijd nog hulp inroepen van een kinderpsycholoog of therapeut. Ik zou dat nu zeker niet doen. 

Twee ideeën voor begeleiding van kinderen en hun ouders bij scheiding:
www.zandkastelen.nl
www.okeebegeleidingstrajecten.nl

Er zijn ook vele leuke boeken voor verschillende leeftijden om het onderwerp bespreekbaar te maken en houden. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Wel of niet hulp na scheiding
Sluiten