Redactie
Redactie Feestdagen 21 jun 2018

Welk kinderboek stop je in de zak of leg je onder de boom?

Lees-cadeautips voor de feestdagen van Rietje Nivard

Voor elk kind is er een wel een fijn (voor)leesboek te vinden. Rietje Nivard, oprichtster en eigenaresse van de Amsterdamse Kinderboekhandel, selecteert voor de komende feestdagen de leukste boeken voor veel-lezers én voor het-nauwelijks-aan-het-lezen-te-krijgen-kind. Of ze ook alle boeken leest? ‘Bijna allemaal. We hebben een leesclubje om de boeken te testen.’ Rietje zet de nieuwste hypes en de klassiekers die niet mogen ontbreken in de kast op een rijtje. 

Meer weten over het belang van lezen, hoe je een goed kinderboek voor je kind uitkiest en wat te doen als je het niet eens bent met de boekenkeuze van je kind? 

4-6 jaar

Kijkboeken

 • Nog 100 nachtjes slapen (een versie met en zonder knuffel) van Mila Praagman, Leopold, € 13,95 (met vingerpopje € 15,95) De verjaardag van Dorus is nog veel te ver weg. Honderd dagen! Daarom maakt ze haar eigen feestje. 
  Dit boek is gekozen tot Prentenboek van het Jaar 2013. Het prentenboek staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen in 2013. 

 • Van mug tot olifant van Ingrid en Dieter Schubert, Lemniscaat, € 13,95
  Mooi natuurgetrouw en informatief prentenboek over bekende en onbekende, wilde en tamme, tropische en arctische dieren.

 • Het muizenhuis: Sam en Julia van Karina Schaapman, Rubinstein, € 14,95
  De muisjes Sam en Julia wonen in Het Muizenhuis. Schrijfster Karina Schaapman heeft het muizenhuis in het echt gebouwd als een soort poppenhuis. De printen staan in het boek. In de kleine kamertjes is veel te ontdekken.

Nivard over het Muizenhuis: ‘Dit huis mag van mij de komende tien jaar nog wel in de Amsterdamse Openbare Bibliotheek blijven!’ 

Leesboeken
• Het grote voorleesboek voor broertjes en zusjes van Burny Bos & Nannie Kuiper, Leopold, € 19,95
Verhaaltjes van bekende auteurs over en voor broertjes en zusjes.
• O rode papaver, boem pats knal! van Sjoerd Kuyper, Lemniscaat, € 14,95
Het laatste deel uit de serie over Robin. Robin wordt wakker in het nieuwe huis, waar het gezin kort geleden naartoe is verhuisd. Dat is erg wennen.
• Het grote Rintje voorleesboek van Sieb Posthuma, Querido, € 19,95
In dit voorleesboek zijn de allerleukste avonturen van de hond Rintje gebundeld. De verhaaltjes sluiten aan bij de belevingswereld van jonge kinderen.

6-9 jaar

Niet-lezer

 • Kanjers op het veld van Vivian den Hollander, Van Holkema & Warendorf, € 7,99
  Bas krijgt een gesigneerde bal van zijn grote voetbalidool. Een spannend nieuw deel in de bekende Effies-serie van Vivian den Hollander. 
 • Dino is mijn vriend van Harmen van Straaten, Kluitman, € 12,50
  Mark heeft een bijzonder ei gekregen waar een Dino uit komt. Een boek voor jonge dinosaurusliefhebbers.
 • Nederland van Charlotte Dematons, Lemniscaat, € 24,50
  Prachtig platen- en zoekboek. Op elke plaat is één kinderliedje te vinden, een personage uit de kinderliteratuur én een historische gebeurtenis. Geschiedenis en tegenwoordige tijd lopen in elkaar over. Het platenboek heeft een bijgeleverd boekje met uitleg.

Nivard wijst trots naar een van de prenten in het boek. Daar staat de Kinderboekwinkel met met het rode Pluk van de Petteflet kraanwagentje voor de deur. ‘Erg leuk boek vol met verrassingen. In Brabant vind je bijvoorbeeld Dolfje Weerwolfje terug.’

Boekenverslinder

 • Het grote boek van Madelief van Guus Kuijer, Querido, € 19,95
  Madelief hoort ondertussen tot de klassiekers in Nederland. In Het grote boek zitten de vijf boeken over Madelief gebundeld. Kattenkwaad, vriendjes/vriendinnetjes, een gekke leraar en avontuur, het komt allemaal voorbij.
 • De grote kleine kapitein van Paul Biegel, Lemniscaat, € 24.95
  Dit grote boek bundelt de klassiekers van De kleine kapitein samen. De kleine kapitein bouwt van een potkachel, een badkuip, een stoelpoot en een fietsketting zijn schip de 'Nooitlek'.
  Nivard: ‘Mag er ook een boek op dat vorig jaar ook al op het lijstje stond? De grote kleine kapitein hoort namelijk echt in het rijtje thuis! Een klassieker.’
 • Mathilda van Roald Dahl, De Fontein, € 15,95
  Als Matilda 1,5 is praat ze als een volwassene, ze leest met 3, en al vóór ze 5 is heeft ze de wereldliteratuur gelezen. Toch vinden haar ouders Matilda maar een lastpost.

9-12 jaar

Niet-lezer

 • Het leven van een loser van Jeff Kinney, De Fontein, € 13,95.
  Geestig logboek van brugklasser Bram Botermans die absoluut geen loser wil worden op zijn nieuwe school. Het boek is met stift op lijntjespapier geschreven en bevat veel zwart-wit cartoons. Weinig tekst.
 • Dagboek van een muts van Rachel Renée Russell, De Fontein, € 13,95
  Boek ziet eruit als een echt dagboek met tekeningetjes. Nikki komt op een dure privéschool terecht en wil maar al te graag populair zijn.
 • De avonturen van Marco Polo van Geronimo Stilton, Wakkere Muis, € 19,95
  Afbeeldingen zijn te scannen met een speciale app op een mobieltje. Zo ontdekken de kinderen filmpjes, spelletjes, weetjes en recepten. Geronimo Stilton gaat mee op reis met Marco Polo.

Nivard: ‘Boeken voor niet-lezers zijn aan het veranderen. Eerder had ik hier dunne romans geplaatst. Nu is er een hype te zien van boeken met een cartoonachtige uitstraling. Makkelijk voor de niet-lezers. Eerst een stukje tekst en vervolgens een stripje bekijken!'

Boekenverslinder

 • Broederband: Boek 1 de outsiders van John Flanagan, Gottmer, € 15,95
  In Skandia kun je maar op één manier een echte man worden. Jaarlijks worden er twee teams samengesteld van jongens die dat jaar 15 worden. Zij krijgen een training en moeten tegen elkaar vechten. Dit jaar zijn er te veel jongens, waardoor Hal in een derde team wordt geplaatst met zwakkere en minder populaire jongens.
 • Polleke van Guus Kuijer, Querido, € 19,95
  Niet makkelijk: vrolijk blijven als zoveel dingen tegen zitten. Maar Polleke geeft niet vlug op. In dit boek zijn alle avonturen van Polleke gebundeld.
 • In een land hier ver vandaan van Arend van Dam en Alex de Wolf, Van Holkema & Warendorf, € 17,50
  Vijftig plaatsen die je bezocht moet hebben. Oorspronkelijk een voorleesboek, maar ook erg leuk voor kinderen om zelf door te spitten. Over oude en nieuwe wereldwonderen.

13+

Niet-lezer

 • Spijt van Carry Slee, Uitgeverij Carry Slee, € 10,00
  Jochem is het mikpunt van getreiter. David durft hier niets van te zeggen. Dan komt Jochem plotseling niet meer thuis. Klassieker, en momenteel erg actueel boek. Leerzaam boek dat de gevolgen van pesten laat zien. 

Rietje: ‘Spijt is een erg actueel boek. Het thema pesten staat nu in de belangstelling en actualiteit. Leerkrachten komen bij mij langs voor boeken over het thema pesten.’

 • Het Puberboek van Sanderijn van der Doef, Ploegsma, € 16,95
  Over zoenen, zeuren, veranderen en verliefd zijn. Handleiding voor alle (pre)pubers. Bevat feiten en ervaringen van kinderen. Staat vol met kleurrijke tekeningen.
 • Dreadlocks en lippenstift, Maren Stoffels, Leopold, € 12,95
  Over de vriendschap tussen skatemeisje Sofie en modegrietje Floor.

Boekenverslinder

 • De hongerspelen van Suzanne Collins, Van Goor, € 12,50
  Tijdens de jaarlijkse Hongerspelen moeten 24 kinderen, uit elk district een jongen en een meisje, vechten op leven en dood. Katniss is een van de meisjes. 
  De hongerspelen is een populaire serie onder jongeren en volwassen. Let op: bloederig boek.
 • Allemaal willen we de hemel van Els Beerten, Querido, € 19,95
  Ward vertrekt naar het Oostfront. Prachtige jeugd- en oorlogsroman. Aangrijpend verhaal over oorlog en liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.
 • Helden van Olympus: de verloren held van Rick Riordan, Boekerij, € 16,95
  Eerste deel van de serie ‘Helden van Olympus’ en een vervolg op de serie rondom Percy Jackson. Gebaseerd op zowel Griekse als Romeinse mythologie.

Vanaf 13+ willen pubers nog wel eens gaan voor échte jongens- of meidenboeken. Nivard noemt twee titels: ‘Gladiator heb ik nog nooit aan een meisje verkocht en Wat te doen met 8 miljoen nog nooit een jongen. Kijk maar naar de cover, daar staat een grote rode hak op.’ 

Echt jongensboek (13+)

 • Gladiator 1: vechten voor vrijheid van Simon Scarrow, Gottmer, € 14,95
  Marcus Cornelius Primus wordt als jonge rekruut ingewijd in het harde bestaan van gladiator. Zijn vader was ook gladiator. 

Echt meisjesboek (13+)

 • Wat te doen met 8 miljoen van Keren David, De Fontein, € 14,95
  De 16-jarige Lia wint 8 miljoen in de loterij. Wat doe je als je plotsklaps veel rijker bent dan je ouders? En wie zijn eigenlijk je echte vrienden? 
  Tienerboek over vriendschap, liefde en jaloezie.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Welk kinderboek stop je in de zak of leg je onder de boom?
Sluiten