Redactie
Redactie Mediagebruik 19 jun 2018

Welke apps zijn goed voor je kind?

Apps voor kinderen. Er zijn er duizenden, betaald en gratis, voor op je smartphone of tablet. Maar hoe zit het met de inhoud? Welke apps zijn écht goed? Hoe weet je of ze geschikt zijn voor jouw kinderen?

Kinderen tot 8 jaar spenderen gemiddeld ruim een half uur per dag aan de tablet. Uit recent onderzoek blijkt zelfs dat (Amerikaanse) volwassenen ruim 1 uur per dag aan apps spenderen.

Waarom is een kwalitatief goede app belangrijk?

Volgens speel- en speelgoedexpert Marianne de Valck is hoelang kinderen online spelen minder belangrijk dan waar ze mee spelen. ”Kinderen ontwikkelen zich door te dwalen, door te vallen en op te staan en te genieten van wat ze zelf bedenken. Speelgoed, digitaal en analoog, moet kinderen de mogelijkheid bieden om hun eigen ideeën te ontwikkelen en zelf antwoorden te verzinnen.

Remco Pijpers van ‘Mijn Kind Online’ onderschrijft dit. In een interview zegt hij: “We voeren vooral discussie over schermtijd, terwijl we het zouden moeten hebben over scherminhoud. Wat bieden we onze kinderen aan? Inhoud moet betrouwbaar zijn, gebruikersvriendelijk en aantrekkelijk. Of iets aantrekkelijk is, is natuurlijk een kwestie van smaak. Goede apps voldoen aan alle kwaliteitscriteria én hebben iets extra’s. Noem het een X-factor. Vaak maakt humor het verschil. Zo’n game tilt kinderen op.

Waar moet je op letten?

Een goede app moet dus prikkelen en uitdagen, net als gewoon speelgoed. Zo’n app maakt optimaal gebruik van digitale mogelijkheden zoals bewegend beeld, geluid, interactie en beloning. Beoordeel een app op basis van deze criteria:

 1. Sluit de app aan bij de belevingswereld van je kind?
  Dat betekent gebruiksvriendelijkheid, passend qua onderwerp en in heldere taal.
 2. Bevat de app informatie voor ouders en/of opvoeders?
  Dit is een duidelijke aanwijzing dat de inhoud betrouwbaar is. Een app moet aanvullende info aan ouders en kinderen geven over hoe zij meer kunnen doen met het verhaal. De app moet ouders stimuleren om deel uit te maken van het spel. Ook moeten de contactgegevens van de makers goed te vinden zijn.
 3. Is de app visueel aantrekkelijk?
  Dit is natuurlijk subjectief, maar een goede app is mooi vormgegeven, bevat humor en niet teveel tekst. Reclame of in-app aankopen zijn duidelijk herkenbaar als reclame, een kind kan niet zomaar geld kunnen uitgeven.
 4. Houdt de app rekening met privacy?
  Wordt je kind niet verleid om persoonlijke informatie van zichzelf in te vullen?
 5. Bevat de app niet teveel, maar ook niet te weinig interactie?
  Een digitaal prentenboek moet meer zijn dan alleen een verhaal dat wordt voorgelezen. Er moet iets Een digitaal prentenboek moet meer zijn dan alleen een verhaal dat wordt voorgelezen. Er moet iets extra’s in zitten.
 6. Is de app technisch goed?
  Een goede app heeft goed geluid, een duidelijke navigatie, de mogelijkheid om het geluid aan/uit te zetten, er wordt goed Nederlands in gesproken en heeft een korte laadtijd.
 7. Is er een beloning?
  Beloning werkt erg motiverend. Om geboeid te blijven door een app, zijn levels belangrijk. Ze zorgen ervoor dat je kind steeds vaardiger wordt.

Inspiratie nodig?

Jaarlijks worden de Kinder Media Awards uitgereikt, prijzen voor kwalitatief goede apps en websites voor kinderen en jongeren. In 2015 wonnen deze apps:

Ook deze apps hebben de X-factor:

Meer tips nodig?

Meer tips over goede apps, inclusief een overzicht van websites en brochures die ouders hierover adviseren, vind je op mediawijsheid.nl/apps.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met expertisecentrum Mediawijzer.net. Bronnen: Iene Miene Media 2015 / Nielsen / speelgoedadvies.nl / mediawijsheid.nl/apps

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Welke apps zijn goed voor je kind?
Sluiten