Redactie
Redactie Bemiddeling 19 jun 2018

Welke rechten heeft een kind bij een scheiding?

Bij een echtscheiding heeft een kind ook een aantal rechten. Hier wordt sowieso door de rechter rekening mee gehouden. Maar als scheidende ouder is het van belang dat je weet wat de rechten van je kind zijn wanneer jullie gaan scheiden.

Omgangsrecht

Als eerste hebben de kinderen het omgangsrecht met beide ouders. Kinderen moeten contact kunnen hebben met beide ouders. Het is belangrijk voor opgroeiende kinderen dat papa én mama in hun leven zijn. Dit geldt ook voor overige familie. Ze mogen nog steeds contact hebben met opa’s, oma’s, ooms, tantes, neefjes en nichtjes van beide kanten. Wanneer jullie aan het begin staan van het echtscheidingsproces, is het belangrijk dat je hier rekening mee houdt en nadenkt hoe je dit voor je ziet. Zo kun je alvast voorstellen doen over hoe je dit vast wilt leggen in het ouderschapsplan.

Hoorrecht

Kinderen die minderjarig zijn en 12 jaar of ouder, hebben tijdens de echtscheidingsprocedure het recht om gehoord te worden door de rechter. Als kinderen jonger zijn dan 12 jaar, kunnen zij door de rechter gehoord worden als de rechter het bij de scheiding nuttig of zelfs noodzakelijk acht. De rechter nodigt het kind dan uit met een brief. In deze brief staat een datum en tijdstip wanneer er een gesprek zal plaatsvinden met de rechter bij de rechtbank. Als ouder mag je mee naar de rechtbank, maar je mag niet aanwezig zijn bij het gesprek. De rechter zal duidelijk maken tijdens het gesprek dat het kind alles mag zeggen wat hij of zij wil en niet wat hij of zij denkt dat de ouders of de rechter graag willen horen.

De onderwerpen die meestal besproken worden zijn de woonplaats, de omgangsregeling en soms de alimentatie. De rechter zal in zijn of haar beslissing niet altijd meegaan met de wensen van het kind, maar denkt wel altijd in het belang van het kind.

Overige rechten

Een ander belangrijk recht dat je als ouders niet mag vergeten, is dat het kind recht heeft om zijn emoties te tonen en dat hij hier zich ook niet voor hoeft te schamen. Daarnaast is recht op een veilige omgeving erg belangrijk. Niemand mag het kind in gevaar brengen, tijdens en na de scheiding. Ook is het erg belangrijk dat het kind weet dat hij het recht heeft om niet te hoeven kiezen tussen hun ouders. Zorg er dus echt altijd voor dat je kind niets te maken krijgt met eventuele ruzies.

Een echtscheiding heeft grote gevolgen voor iedereen in het gezin en voor de kinderen misschien wel het meest. Het is dus ook belangrijk dat zij weten welke rechten zij hebben zodra ze met een scheiding te maken krijgen. Als ouders mag je deze rechten nooit vergeten en de kinderen mogen de ouders er ook altijd aan herinneren.

Lees alles over verschillende vormen van hulp, documenten en informatie over scheiden op de website van Rechtsinfo.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Welke rechten heeft een kind bij een scheiding?
Sluiten