Redactie
Redactie Schoolkind 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Welke straf

antwoord

Jullie zoon heeft zich niet aan de afspraak gehouden om zijn kleedgeld alleen voor kleren te gebruiken. Je vertelt er in je mail niet bij hoe jij dat hebt ontdekt en hoe het is uitgekomen, wat hij als reden aangegeven heeft en waarom hij niet kon wachten tot zijn verjaardag – over 5 weken – met het krijgen van de computerspellen. Ik zou het interessant vinden om dit laatste te weten; door het daarover te hebben, kun je voorkomen dat het zich nogmaals herhaalt. Op zoek dus naar de oorzaak van het gedrag.

Als kinderen van deze leeftijd dit soort afspraken overtreden, is het goed een passende sanctie op te leggen, zodat hij leert dat afspraken er zijn om na te komen en je eraan te houden. 
Ook vind ik het belangrijk hoe jullie zoon in het algemeen is met het nakomen van en het houden aan afspraken en regels. Is dit de eerste keer dat het mis gaat? In het bedenken van een sanctie of consequentie zou ik dit meenemen. 

Het werkt bij pubers altijd heel goed om ze zelf mee te laten denken over een passende sanctie. Hij heeft al goed meegedacht om het terug te betalen van zijn verjaardagsgeld, maar dat is in feite niet meer dan logisch, hij heeft de spellen tenslotte nu in zijn bezit.

Ik zou hem zeggen dat jullie er nog eens over nagedacht hebben en dat jullie het niet meer dan logisch vinden dat er nóg iets tegenover staat. Bovendien hebben jullie er nu helaas minder vertrouwen in dat hij het kleedgeld aan kan en dus moeten er nieuwe afspraken komen. Met een eventuele consequentie als hij zich er niet aan houdt. Laat hem maar bedenken hoe hij het nu goed kan maken en hoe hij jullie vertrouwen kan terugwinnen.

Zo leer je hem verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij gedaan heeft. Als dit de eerste keer is, is het allemaal niet zo heel erg, maar is het wel goed om het nu zo aan te pakken. Dan leert hij ervan en weet hij ook dat het voor jullie menens is, dat er dus een duidelijke grens is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 馃應

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Welke straf
Sluiten