Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Wennen in nieuwe groep zonder vriendinnen

antwoord

Nathalie van Thiel, leerkracht en J/M schoolcoach:
Het vormen van een nieuwe groepsindeling is voor leerkrachten vaak een enorme puzzel. Met veel verschillende aspecten wordt rekening gehouden om een zo evenwichtig mogelijke groep te vormen: verdeling meisjes-jongens, eerlijke verdeling van de kinderen met speciale zorg en de rustige en drukkere typpetjes. Daarnaast probeert men rekening te houden met vriendschappen, hoewel dit vaak op de laatste plaats komt.

Voor jou en je dochter is het erg jammer dat jullie nu weer pech hebben. De groepsindeling is echter definitief en de kans dat er vanwege vriendschappen alsnog geschoven wordt, is klein.

Mijn advies is om je bij de groepsindeling neer te leggen. Ik geef je een aantal punten om over na te denken:

  • Waardevolle vaardigheden voor elk mens zijn het kunnen sluiten van vriendschappen, deze onderhouden en vriendschappen kunnen loslaten. Deze vaardigheden zijn ook voor jouw dochter goed om te ontwikkelen. Ze zal hier de rest van haar leven profijt van hebben. Jouw dochter heeft een moeilijke tijd gehad, maar in het tweede deel van het jaar lukte het haar toch om nieuwe vriendinnetjes te maken. Dit zal haar veel zelfvertrouwen hebben gegeven.
  • Wees niet te bang dat ze volgend schooljaar weer helemaal opnieuw moet beginnen. Het afgelopen jaar is leerzaam geweest en ze weet wat haar te wachten staat. Het feit dat het haar afgelopen jaar uiteindelijk lukte om vriendinnen te vinden mag je vertrouwen geven.
  • De eerste indruk is dat er geen kinderen in de groep zitten met wie ze iets zal kunnen opbouwen. Ga hier niet te snel vanuit. Je dochter komt in een combinatiegroep 4-5 en je schrijft dat ze goed kan meekomen op school. Misschien treft je dochter een meisje uit groep 5 met wie ze fijn kan samenwerken en groeit hieruit een nieuwe vriendschap. Geef het een kans.

Als ouders sta je langs de zijlijn en kun je geen vriendschappen organiseren voor je kind. Toch kun jij je dochter helpen. Hoe?

  1. Leg je als moeder neer bij het feit dat de groepsindeling definitief is. Slaap er een nachtje over en denk na over hoe jij jouw dochter kan overtuigen dat het goed gaat komen in het nieuwe schooljaar.
  2. Je kunt met je dochter afspreken dat jullie samen moeite gaan doen om speelafspraakjes te blijven maken. Ik ben het met je eens dat deze afspraken vaak al in de klas worden gemaakt en niet pas in de pauze of na schooltijd. Je kunt je dochter wel een afspraakje laten maken voor één of twee dagen later. Bespreek de afspraak met de betreffende moeder.
  3. Richt je echter niet alleen op vriendschappen met kinderen uit andere klassen. Het is voor je dochter juist belangrijk dat zij aansluiting gaat vinden bij kinderen uit haar nieuwe klas. Geef haar de tijd om deze kinderen te leren kennen.
  4. Geef je dochter het vertrouwen dat er ook leuke meisjes in haar nieuwe klas te vinden zijn. Wanneer je dit als moeder zelf niet gelooft, zal je dochter dit gevoel meekrijgen en heb je veel minder kans dat het gaat lukken. Jonge kinderen hebben enorme voelhorens voor wat hun ouders denken, voelen en vinden. Wees dus voorzichtig met negatieve opmerkingen over het nieuwe schooljaar.
  5. Bespreek met je dochter dat je echt je best hebt gedaan maar dat het niet is gelukt om nog iets aan de groepsindeling te veranderen. Vertel haar dat jullie je erbij neer gaan leggen en dat je eigenlijk ook best weet dat de juf gelijk heeft: ‘Je kan dit aan! Vorig jaar is het je gelukt en het gaat nu weer lukken.’ Na de vakantie gaat je dochter eens rustig bekijken wie van de nieuwe kinderen wel aardig lijkt.
  6. Een kind met zelfvertrouwen en voldoende gevoel van eigenwaarde maakt makkelijker vrienden én maakt zich ook minder zorgen wanneer dit wat meer tijd kost. Je kunt je dochter dus het beste helpen door niet te veel te praten maar vertrouwen in haar uit te stralen. Wanneer je merkt dat ze het moeilijk heeft, kun je haar troosten, een luisterend oor bieden en haar vertellen dat je haar zal helpen als ze zich verdrietig voelt. J/M heeft een goede online cursus: ‘Zelfvertrouwen stimuleren’ van Tischa Neve.
  7. Bedenk dat je dochter door deze ervaringen sterker zal worden. Het worstelen met vriendschappen is iets waar ontzettend veel kinderen mee te maken hebben. Voor ouders erg moeilijk om aan te zien maar voor kinderen zijn het belangrijke levenslessen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Wennen in nieuwe groep zonder vriendinnen
Sluiten