Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 11 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Wereldmeisjesdag: Plan International vraagt aandacht voor gelijkheid van meisjes

Vandaag, vrijdag 11 oktober, is het voor de achtste keer Wereldmeisjesdag. In het kader daarvan vraagt Plan International dit jaar aandacht voor leiderschap onder meisjes. Symbool staan de duizenden Girl Takeovers die wereldwijd op 11 oktober plaatsvinden. In de politiek, het bedrijfsleven en de media.

Meisjes uit meer dan zeventig landen geven voor één dag leiding. Bijvoorbeeld aan Google, YouTube of een ministerie. Ook in Nederland staan verschillende belangrijke leiders voor een dag hun functie af.

Onderzoek naar leidserschapambities

In aanloop naar Wereldmeisjesdag 2019 lanceert Plan International Nederland een onderzoek naar leiderschapsambities. Dit onderzoek deden zij onder 1.000 Nederlandse meisjes tussen de 15 en 25 jaar. Hieruit blijkt dat bijna driekwart van de meisjes in Nederland denkt dat het lastiger is voor vrouwen om een leidinggevende functie te bemachtigen dan voor mannen. Ook is 73 procent van de meisjes van mening dat vrouwelijke leiders harder moeten werken om gerespecteerd te worden dan hun mannelijke tegenhanger.

#GirlsTakeover

In Nederland worden gedurende de hele week verschillende posities overgenomen door meisjes. Zo dragen onder andere Lodewijk Asscher (partijleider PvdA), Sven Sauvé (CEO RTL Nederland) en Aimée Kiene (Chef Volkskrant Magazine) hun positie over, als symbool voor gelijke rechten en kansen. De wereldwijde Girl Takeovers zijn op social media te volgen met #GirlsTakeover.

Lodewijk Asscher vindt het belangrijk om deel te nemen aan dit initiatief. Hij zegt daarover: ‘Meisjes en vrouwen krijgen wereldwijd nog altijd minder kansen, hebben minder rechten en verdienen minder. Ook in Nederland speelt dat nog steeds. Dat moet anders. En daarom doe ik in de week van Wereldmeisjesdag symbolisch een stapje opzij, zodat meisjes en vrouwen een stap vooruit kunnen doen.

Bron: Plan International

Equal stripes

Met een krachtig beeld van de gekleurde ‘equal stripes’ op hun gezicht vragen ook Plan-ambassadeurs om aandacht voor de gelijkheid van meisjes. Naast Giovanca en de nieuwe gezichten Sarina Wiegman en Moïse Trustfull, laat Plan deze week weten ook Simone Kleinsma te mogen noemen in het rijtje krachtige vrouwen.

“Het is de hoogste tijd dat meisjes dezelfde kansen krijgen om uit te groeien tot krachtige leiders. Dit is nog altijd niet het geval, ook in Nederland niet. Aan de ambitie van meisjes ligt het niet. Het zijn de omstandigheden en de perceptie rondom vrouwen en leidinggevende functies, die aandacht vragen. Als initiatiefnemer van deze belangrijke dag, doen wij er alles aan om dit te veranderen. Girls Get Equal is dan ook een heel belangrijke boodschap vandaag.”, aldus Monique van ’t Hek, directeur Plan International Nederland.

Lees ook: 5 tips voor een zelfverzekerde dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Plan International

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Wereldmeisjesdag: Plan International vraagt aandacht voor gelijkheid van meisjes
Sluiten