Redactie
Redactie Ouders 21 jun 2018

Werkende moeder verdient minder dan kinderloze vrouw

Nederlandse moeders die werken, verdienen gemiddeld 6 procent minder dan werkende vrouwen zonder kinderen. Moeders die ouder dan 50 jaar zijn, komen er het slechts vanaf, zij verdienen bijna 9 procent minder dan vrouwen zonder kinderen dezelfde kwaliteiten.

Uit een onderzoek dat WageIndicator deed onder in totaal 28.573 vrouwen, waarvan 5.800 Nederlandse, in 80 landen, blijkt dat moeders er overal niet best vanaf komen. Alleen Belgische moeders hebben het goed voor elkaar; zij verdienen als enigen meer dan vrouwen zonder kinderen.

Trouwen

Werkende moeders die een laaggekwalificeerd beroep uitoefenen, trekken aan het kortste eind. Op iedere verdiende euro leveren zij 7,5 cent in na de geboorte van hun eerste kind. Terwijl moeders binnen hooggekwalificeerde beroepen ongeveer hetzelfde verdienen als vrouwen zonder kinderen. Ook trouwen heeft consequenties voor het salaris van vrouwen: een getrouwde Nederlandse vrouw met kinderen, midden in haar carrière, verdient 11 procent minder dan een getrouwde vrouw zonder kinderen. De ongetrouwde moeder verdient 7 procent minder dan ongetrouwde vrouwen zonder kinderen.

Pechvogels

Komen Nederlandse moeders er al niet best vanaf met een gemiddeld 6% lager inkomen; werkende moeders in Zuid-Afrika verdienen naar verhouding het minst: gemiddeld 23 % minder dan vrouwen zonder kinderen. Ook in Argentinië (-17 procent) en Brazilië (-16 procent) is de situatie voor werkende moeders niet best. Binnen Europa leveren de moeders in Duitsland het meeste in door het moederschap, namelijk zo’n 16 %.

Liever aangepast werkrooster

Wat is de reden dat moeders in verhouding minder verdienen dan vrouwen zonder kinderen? Volgens Janna Besamusca, onderzoeker bij WageIndicator heeft dit in veel gevallen te maken met discriminatie: “Werkgevers betalen moeders simpelweg minder voor hetzelfde werk”.  Het verschil in salaris in Nederland heeft een andere oorzaak volgens Besamusca: “ Hier heeft de kloof meer te maken met het veranderende werkgedrag en de zoektocht naar familievriendelijke banen na een geboorte. Een hoog salaris heeft voor de moeder minder prioriteit dan bijvoorbeeld een aangepast werkrooster.”

 

Bron: Nu.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Werkende moeder verdient minder dan kinderloze vrouw
Sluiten