Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Werkhouding

antwoord

Het advies dat de leerkracht van groep 8 gaat geven aan de leerling is vaak doorslaggevend voor de toekomstige school om een leerling wel of niet toe te laten. Hij zal daarom ook heel zorgvuldig zijn in het vormen van dit advies. Niet alleen intelligentie en de uitslag van de Cito-eindtoets spelen een rol in het vormen van een advies. Leertempo, concentratie, motivatie, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen zijn allemaal aspecten die door de leerkracht worden geobserveerd en meegewogen.

Op de middelbare school wordt een groter beroep gedaan op de zelfstandigheid van de leerling. Kinderen moeten zelf hun huiswerk noteren, bijhouden, plannen. Wanneer er iets fout gaat, is er geen ouder die even de klas in wandelt, maar moeten leerlingen zelf hun problemen oplossen. Daarvoor is een stukje assertiviteit nodig.

Uit je vraag begrijp ik dat dit laatste punt moeilijk is voor je dochter. Ze heeft moeite met hulp vragen en heeft een beetje te afwachtende houding. Het is in principe goed dat de leerkracht dit op tijd aankaart, want dit kan haar volgend jaar onnodig in de problemen brengen. Gelukkig heeft je dochter nog de tijd om hieraan werken en jij kunt haar daarbij helpen.

  • Bespreek dit probleem met je dochter. Zij zal gemotiveerd moeten raken haar werkhouding te verbeteren. Geef haar inzicht in het belang hiervan.
  • Zelfstandigheid en assertiviteit heeft ook te maken met zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde. Kinderen die onzeker en verlegen zijn, hebben vaak meer moeite met hulp vragen dan zelfverzekerde typetjes. Bespreek samen met de leerkracht en je dochter hoe dit probleem kan worden aangepakt. Wanneer de leerkracht de onzekerheid van je dochter begrijpt, kan zij zorgen voor een positieve reactie wanneer je dochter hulp durft te vragen. Door succeservaringen zal het haar steeds makkelijker afgaan.
  • Werk ook thuis aan zelfstandigheid. Laat haar zelf een boodschap doen, een telefoontje plegen, een email versturen. Regel niet meer alles voor je dochter. Samen winkelen is een goede oefening: laat je dochter het woord voeren over een andere maat en de prijs. Laat haar bestellen en afrekenen.
  • Gooi haar hierbij niet zomaar in het diepe maar help haar bijvoorbeeld met bedenken wat ze moet zeggen. Wuif haar onzekerheid niet weg, maar toon begrip voor haar gevoel. Stimuleer haar vervolgens om haar onzekerheid te overwinnen.

Wat betreft de scores is het voor mij moeilijk te beoordelen met deze beperkte informatie. Natuurlijk bepaalt niet alleen de werkhouding een vmbo-advies. De B voor begrijpend lezen en C voor rekenen zullen ook meespelen.

Reageer op artikel:
Werkhouding
Sluiten