Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Werkt je kind niet mee? Gebruik deze 5 stappen

Wil jij dat je kind zich aankleedt, naar bed gaat, komt eten of z’n speelgoed opruimt, zónder zeuren? Zorg er dan eerst voor jij je verbindt met je kind, voordat je hem vraagt om mee – of samen – te werken. En dat doe je met deze 5 stappen!

1. Neem even pauze en observeer je kind

Voordat je je kind vraagt of hij alsjeblieft zijn rommel opruimt, sta even stil en kijk naar wat je kind aan het doen is. Is hij aan het kleuren? Is hij in gedachten verzonken in een fantasieverhaal met zijn Lego? Wat je kind ook aan het doen is, neem rustig de tijd om te zien hij in z’n eigen wereldje zit.

2. Reageer of vraag: 'Ik zie dat je druk bezig bent met…' of 'Kun je me vertellen wat je aan het doen bent?'

Erken hetgeen dat je kind aan het doen is. 'Oh, ik zie dat je een tekening maakt voor oma' of ‘Ik zie dat je midden in een autorace zit!’. En heb je geen idee wat je kind precies aan het doen is, vraag dan wát hij aan het doen is.

3. Vraag: ‘Mag ik met je meedoen?’

Wanneer je kind druk bezig is met zijn spel/speelgoed, vraag dan simpelweg of je mee mag doen. Laat je kind de leiding behouden en volg hem in zijn spel. Besteed de tijd die je hebt om mee te puzzelen, te kleuren of een blokkentoren te bouwen. Sommige kinderen vinden het heerlijk als hun ouders meespelen, anderen hebben liever dat je toekijkt. Maar geef in ieder geval aandacht aan wat je kind aan het doen is. Op deze manier gaat hij sneller zijn tanden poetsen of speelgoed opruimen, juist omdat jij ook aandacht hebt gegeven of hebt meegedaan aan het spel.

4. Geef je kind de leiding – soms dan

Kinderen houden ervan om de controle te hebben en de leiding te nemen. Door ze dat soms ook te geven, als jij iets gedaan wil krijgen, zullen ze sneller meewerken.

Voorbeeldvragen:

  • Op welk speciaal plekje wil je het boek/knuffel/ander speelgoed bewaren tot je er weer mee kunt spelen?
  • Wil je nu je tandenpoetsen/aankleden of over vijf minuten?
  • Wil jij ervoor zorgen dat: iedereen wat lekkers krijgt/welk boek we gaan lezen vanavond?

5. Deel je agenda/schema op tijd met je kind

Laat je kind weten wat jullie vandaag allemaal gaan doen. Gaan jullie zwemmen, naar de supermarkt, naar de bibliotheek? Vertel het dan. Je kunt je kind bijvoorbeeld een checklist geven, zodat hij de activiteiten af kan vinken als jullie klaar zijn. Daarnaast kun je je kind ook laten helpen in de voorbereidingen. Deze dingen geven je kinderen een gevoel van controle en veiligheid, veel meer dan wanneer je op het laatste moment vertelt wat jullie gaan doen. Het kan ook helpen om je kind enthousiaster te krijgen voor de activiteiten die jullie op een dag moeten doen.

Bron: Psychology Today

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Werkt je kind niet mee? Gebruik deze 5 stappen
Sluiten