Sophie Nortier
Sophie Nortier Vrije Tijd 17 apr 2020
Leestijd: 3 minuten

Wetenschappelijke activiteiten voor je kids: voor elke schooldag een proefje

Rekensommen, spellingsopdrachten en ook nog een gymles hier en daar: we transformeren tot heuse juffen en meesters in deze homeschooling periode. Wil je ook wel eens iets anders doen met je kids? Neem ze dan mee in deze wetenschappelijke proefjes en laat ze de wereld om zich heen op een andere manier ontdekken.

Wetenschappelijke proefjes

Deze wetenschappelijke activiteiten zijn namelijk niet alleen heel leerzaam, maar ook superleuk om uit te voeren. En echt niet alleen voor kinderen…

1. Magische vlinders

Een van de meest magische dieren ter wereld leeft gewoon in je tuin of in het park: de vlinder. Dit vliegende insect is niet alleen heel erg mooi, maar ook haar levenscyclus is mooi én interessant. Laat je kinderen eens een filmpje zien over de magische manier waarop een vlinder ontstaat.

Laat je kids daarna de fases van het leven van het mooie dier, van ei tot vlinder, tekenen en probeer eens verschillende vlinders te spotten ‘in het wild’. Wil je nog een stapje verder gaan? Plant dan samen met de kids een vlindertuin: koop zaden van bloemen die vlinders aantrekken en kijk wat er gebeurt.

2. Drijven of zinken?

Voor dit wetenschappelijke proefje vul je een bak met water en verzamel je samen met de kids kleine objecten. Dit kunnen dingen uit de natuur zijn zoals stenen, takken, veertjes en bloemen, maar ook spullen uit huis zoals een lepel, stuk fruit, een satéprikker, een kurk en een stuk speelgoed. Vraag bij elk object aan je kind of hij denkt dat het blijft drijven of zal zinken en experimenteer erop los.

3. Wonderen van Moeder Natuur

Omdat kinderen vaak al op bed liggen als de sterrenhemel goed te zien is, is dat misschien een vaag begrip voor ze. Kies daarom een warme avond of zelfs nacht uit en leg matjes of kussens en dekens neer in de tuin. Ga bij het vallen van de nacht samen met je kinderen buiten liggen en bekijk samen het heelal.

Vaak kan je ook de maan zien en met een beetje geluk spot je nog een planeet of zelfs een vallende ster. Er zijn verschillende apps waarmee je sterren en planeten goed kan herkennen.

4. Maak zelf een regenboog

Nog zo’n magische verschijning van Moeder Natuur: een regenboog. Hoe ontstaan die kleuren in de lucht en waarom verdwijnen ze ook weer? Laat het aan je kinderen zien met het volgende wetenschappelijke proefje. Je hebt een plantenspuit nodig, een spiegel, water en de felle zon.

Vul de plantenspuit met water en zet het spuitje op nevel. Zet de spiegel zo neer dat de zon er recht in schijnt. Spuit dan met de plantenspuit in het licht van de weerkaatsende zon en kijk wat er verschijnt…

5. Water uit de kraan laten bewegen

Je hebt vast wel eens aan je kinderen laten zien dat je met een ballon haar omhoog kan laten staan. Of dat ‘ie aan het plafond kan hangen, omdat je de ballon statisch gemaakt hebt. Water laten bewegen werkt op dezelfde manier.

Je hebt dus een ballon nodig en een zachte waterstraal uit de kraan. Wrijf de opgeblazen ballon zo’n twintig seconden over je trui of haar en houd daarna de statisch geladen zijde naast de waterstraal. Als je het goed doet, zie je dat de straal opeens een bochtje maakt.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Wetenschappelijke activiteiten voor je kids: voor elke schooldag een proefje
Sluiten