redactie
redactie Blogs 22 juni 2018

Wie heeft er Downsyndroom?

‘Wie heeft er Downsydnroom?’
‘Ikke!!!’ roept Kit vol enthousiasme met haar vinger omhoog.

Tegenwoordig weet Kit dat ze Downsyndroom heeft. Denk nu niet dat ze een idee heeft wat het is, maar we weten wel hoe ze eraan gekomen is. Haar oudste broer legt haar namelijk te pas en te onpas uit dat ze Downsyndroom heeft. En niet alleen aan Kit, ook aan voorbijgangers of elk ander willekeurig mens op straat.

Laatst gingen we met z’n viertjes naar oma. Met de trein. Ik hou niet zo van het openbaar vervoer, maar het blijkt erg leuk vermaak te zijn voor kinderen. Omdat ik er niet zo vaak mee ga, is het een hele organisatie om ingecheckt en al in te stappen. Maar het lukt, inclusief drie railrunners en mijn ov-chipkaart die door elk kind in- en uitgecheckt is. De kaart is nu zo van de rel dat ik volgens mij de rest van de week vrij kan reizen.  

De hele weg vermaakt Dex zich vooral met alle voorbijrazende koeien en Bink vindt het een sport om zo lang mogelijk los te staan, zonder vallen. Vooral leuk als we bij een station stoppen. Kit zit veilig bij mij op schoot en vertelt tegen iedereen dat ze 5 jaar is. Ik ben allang blij dat ze haar favoriete stopwoord 'piemel' een keer achterwege laat; reizen we toch nog in een soort van stijl.

We stappen uit op het station. Het is nog een hele kunst om iedereen bij elkaar te houden. Bink staat kwijlend bij de snoepautomaat en snapt echt niet waarom hij niet iets lekkers mag. Dex rent vol enthousiasme met de andere passagiers mee naar de roltrap aan het einde van het station. En Kit zoent vol overgave een Unox-erwtensoep reclamezuil. Net als ik van iedereen een hand heb gekregen en van het station wil lopen, trekt Kit haar hand los.
‘Mama, mama! Paal…’

Gelukkig is Kit wel zo scherp om uit te checken.
Een vrouw die wat verderop staat, komt langzaam naar ons toelopen en zegt:
‘Wat een slim meisje ben jij!’
‘Ja,’ zegt Bink, ‘best wel, ook al heeft ze Downsyndroom!’

Bedankt Bink, voor het geval deze mevrouw het nog niet gezien had…

Reageer op artikel:
Wie heeft er Downsyndroom?
Sluiten