Redactie
Redactie Gedrag 19 jun 2018

Wil elders wonen

antwoord

Jullie dochter heeft twee keer nadat ze het ergens leuk heeft gehad (en wellicht bijvoorbeeld wat meer mocht dan thuis) gezegd dat ze ergens anders wil wonen. Natuurlijk schrik je daarvan, zeker als ze er dan ook nog serieus een reden voor verzint. Maar kinderen kunnen zulke dingen soms heel overtuigend zeggen zonder de inhoud en betekenis van hun woorden te menen. Laat staan dat ze de impact van de woorden op hun bezorgde ouders ervan door hebben. Ze kunnen bovendien een enorme fantasie hebben op deze leeftijd, wellicht heeft ze ergens op tv of in een boek gezien dat iemand ergens anders ging wonen en gaat ze daarmee aan de haal als ze net een gezellige middag of logeerpartij heeft gehad waarbij er net even meer mag dan thuis.
Ik ken jullie gezinssituatie natuurlijk niet, maar er zijn een aantal dingen in je verhaal waardoor ik denk dat je je geen zorgen hoeft te maken.

  • Ze is over het algemeen vrolijk, draait lekker mee thuis en op school.
  • Ze heeft vriendinnetjes en maakt goed contact en kinderen spelen ook bij jullie thuis.
  • Ze heeft het maar twee keer gezegd.
  • Er zijn voor mij geen signalen dat ze zich niet happy voelt bij jullie thuis. Ook niet over het feit dat ze eventueel niet goed gehecht is. Als ze verder adequaat contact heeft met jullie (knuffelen, zich laat troosten, jullie opzoekt, enzovoort) is er geen enkele reden om je hier zorgen over te maken. Wees maar blij dat ze het met veel kinderen en volwassenen goed kan vinden en makkelijk contact maakt. 

Hoe kun je er in het vervolg het beste mee omgaan?

  • Probeer het te zien als een opmerking van een kleine meid van 5 die niet goed weet wat ze eigenlijk zegt. Trek het je niet zo aan. Als je je er zo druk om maakt en er onzeker van wordt, ziet zij door je houding en uitstraling dat het je zo aangrijpt en maak je het onbedoeld alleen maar groter. 
  • Ga er wel even op in; verwoord voor haar wat ze waarschijnlijk bedoeld. ‘Je hebt het zo leuk gehad met je nichtje en het was zo gezellig dat je nu denkt dat je daar ook wel zou willen wonen.’ Waarschijnlijk geeft ze dan al beter aan waar het ’m in zit. Bijvoorbeeld dat ze daar wel laat naar bed mocht of dat ze gezellig samen op één kamer sliepen. Dit kun je dan relativeren en er even op in gaan. 
  • Zeg dan dat je best snapt dat het daar leuk was, maar dat jullie het juist zo gezellig vinden als ze bij jullie is. Zonder het zwaar of beladen te maken. Probeer met wat humor te reageren op wat ze zegt zonder het belachelijk te maken. Laat het vervolgens voor wat het is.
Reageer op artikel:
Wil elders wonen
Sluiten