Redactie
Redactie Vrije Tijd 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Willen winnen met spelletjes

antwoord

Op de leeftijd van 4 jaar is het winnen en verliezen van spelletjes vaak nog heel lastig voor kinderen. Dat is niet zo gek en hoort bij die leeftijd. Het omgaan met emoties is iets wat jonge kinderen echt moeten leren; 4 jaar is wel de leeftijd waarop je ze langzaamaan kunt wennen aan het feit dat verliezen er ook bij hoort. Rond deze leeftijd begint dat ook op school vanzelf te komen. Ik heb geen idee hoe jullie tot nu toe met spelletjes spelen zijn omgegaan, maar ik geef je wat tips om op een speelse manier het thema winnen en verliezen te integreren in de opvoeding.

  • Op deze leeftijd houden kinderen er nog erg van om hun eigen regels bij spelletjes vast te stellen – vooral als ze dreigen te verliezen. Ik adviseer altijd om hier in af te wisselen. Spreek de regels van tevoren af en laat je kind ze ook regelmatig zelf verzinnen. Ga hier met wat humor in mee. Hebben ze even lekker de leiding en kunnen ze het een beetje naar hun hand zetten. Zo kun je ook afspreken op welke moment of bij welk potje jullie de echte regels van het spelletje hanteren.
  • Als je met z’n tweeën speelt, kun je op deze leeftijd gerust kinderen wat vaker laten winnen. Beperk het aantal keren van verlies. Als je met meerdere mensen of eventuele oudere broertjes of zusjes bent, speel dan samen met je zoontje of doe spelletjes die echt met geluk te maken hebben zodat ook de kleinste kan winnen. Logisch dat het niet leuk is om alsmaar te verliezen van de ouderen. 
  • Toon – ook tijdens het spel – begrip voor de gevoelens van de verliezer. Natuurlijk is het jammer en moeilijk. Hou het wel positief en maak het ook niet te groot. De gevoelens van teleurstelling en boosheid mogen er zijn, maak echter wel afspraken over het gedrag wat daarbij hoort. Met het speelbord gooien mag niet, dus dan moet hij het bord weer oprapen en terugleggen. 
  • Zorg ervoor dat je regelmatig alleen met hem speelt en laat voorkomen dat hij wint. Met meerdere mensen spelen en verliezen is voor veel kleine kindjes gewoon nog erg moeilijk en voor jouw zoontje kennelijk ook. 
  • Op school zal het thema vanaf nu steeds vaker voorkomen. Ook daar leren ze, samen met leeftijdsgenootjes, speels om te gaan met winnen en verliezen. Geef hem dus even de tijd en vraag eens hoe hij er op school mee omgaat. Misschien lukt het daar al beter. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Willen winnen met spelletjes
Sluiten