Redactie
Redactie Groepen 1-8 19 jun 2018

Woedebeheersing

antwoord

Het lijkt erop dat de juf van groep 3 je zoon niet helemaal begrijpt. Bijna elke dag straf is heel naar en natuurlijk niet de oplossing. Het lijkt me heel verstandig om eens een afspraak te maken met de leerkracht om hierover te praten. Je zou mogen verwachten dat er overdracht is geweest van informatie over jouw kind vanuit groep 2. Het feit dat het beloningssysteem in groep 2 ging werken zou een reden moeten zijn om dit door te zetten in groep 3.

Het is goed om te beseffen dat het vaak geen onwil is van je kind maar juist onmacht om met conflicten om te gaan. Je zoon wordt erg boos, voelt heftige emoties en kan dan van kwaadheid niks zeggen. Jouw adviezen om even weg te gaan uit de situatie, tot 10 te tellen of de juf precies uit te leggen wat er gebeurd is, zijn prima. Maar wel erg moeilijk voor een jong kind. Mag je wel weglopen uit de klas? Is de juf aanspreekbaar op dat moment? Tot 10 tellen is zelfs voor een volwassene erg moeilijk als je bijna ontploft van woede. 

Het is dus goed om met de leerkracht te bespreken wat kan en mag.

  • Waar mag je zoon naartoe als hij kwaad is? Spreek bijvoorbeeld af dat hij even de gang op mag, misschien een rondje over het schoolplein kan rennen om zich af te reageren en dat de juf hem zijn gang laat gaan. Hij moet dan uit zichzelf weer terugkomen. Het beloningssysteem kan hier mooi op aansluiten. Een stoel waar een kind zich even kan afzonderen of een knijpbal waar je hard in mag knijpen wordt ook wel gebruikt voor kinderen die het soms moeilijk hebben.
  • De leerkracht kan een moment aangeven wanneer ze een conflict kan bespreken. Als hij kwaad is, is je zoon daar niet toe in staat. Beter is om pas te praten als hij weer rustig is. Vergeet niet dat het bespreken en dus analyseren van een situatie veel vraagt van de taalvaardigheid van een kind. Een jongetje van 6 zul je daar nog veel bij moeten helpen. Op deze leeftijd doorzien kinderen nog niet helemaal wat zij goed of fout doen of waardoor een ruzie kan ontstaan. 
  • Jij kunt je kind helpen door verder te gaan met jullie gesprekjes: stel korte vragen, accepteer korte antwoorden en vraag rustig door. Toon begrip voor zijn woede en zeg geen dingen als : ‘daar hoef je toch niet zo boos om te worden’. Een kind dat zich begrepen voelt zal veel meer bereid zijn om te luisteren naar adviezen. 
  • Leer je zoon korte zinnetjes en uitdrukkingen die hij in de klas kan gebruiken om zijn gevoel te uiten. Bespreek dus heel letterlijk wat hij kan zeggen in een bepaalde situatie.
  • Wanneer je niet verder komt met deze adviezen is het verstandig om hulp te zoeken. Boosheid en woedeuitbarstingen gaan namelijk niet altijd vanzelf over. Lees ook eens over mogelijke oorzaken en tips voor ouders op Het Kennisweb onder het kopje ‘Agressie, woede, driftbuien’.
Reageer op artikel:
Woedebeheersing
Sluiten