Woon jij nog met je gezin in de stad?

Woon jij met je jonge gezin in de stad? Dan ben je één van de weinigen: de afgelopen twee jaar hebben relatief veel jonge gezinnen de stad verlaten en zijn verhuisd naar een kleinere gemeente in de omgeving.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die donderdag zijn gepubliceerd. Het gaat hierbij vooral om huishoudens met kinderen onder de vier jaar oud.

Hoog inkomen

Ook zijn het vooral gezinnen met een hoog inkomen die de stad verlaten. Hoe lager het inkomen, hoe meer kans dat ze in de stad blijven. Van de gezinnen met een hoog inkomen verhuisde ruim twaalf procent naar een andere gemeente, tegenover vier procent met een laag inkomen.

Weg uit Amsterdam

Vooral in 2014 en 2015 hebben veel jonge gezinnen de vier grote steden verlaten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De meeste gezinnen vertrokken uit Amsterdam. Dit was in 2012 ongeveer zes procent, maar in afgelopen jaar was dit al tien procent.

Jongeren en immigranten

Ondanks dit verschijnsel groeide het aantal gezinnen, maar dit komt doordat veel twintigers en dertigers kinderen hebben gekregen. Daarnaast blijven de steden groeien door jongeren en immigranten die naar de steden trekken. 

Bron: CBS / NU.nl

Reageer op artikel:
Woon jij nog met je gezin in de stad?
Sluiten