Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 12 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Praat je kind vaak door je heen? Vanaf nu niet meer

Of je nu aan het bellen bent, druk bent op je laptop, of praat met een andere volwassenen; het kan frustrerend zijn als je kind je constant onderbreekt en door je heen praat. Kinderen zijn zo gefocust op hun eigen behoeften, dat ze zich soms niet realiseren dat jij ook behoeften hebt.

Gelukkig kun je je kind leren om meer aandacht te besteden aan de behoeften van anderen, zodat ze die onderbrekingen onder controle kunnen houden en niet meer door je heen praten.

Wat als je kind door je heen praat

Wel zo prettig, als jij even zit te kletsen met een vriendin.

Geef lesjes en voorbeelden

Leer je kind wanneer het wél nodig is om iemand te onderbreken. Wanneer er iemand voor de deur staat, bijvoorbeeld, of wanneer een broertje of zusje pijn heeft. De meest simpele dingen moet je soms uitleggen, omdat die voor kinderen vaak helemaal niet zo simpel zijn.

Oefen met manieren

Leer je kind hoe hij kan wachten op een pauze in het gesprek, en dan rustig kan onderbreken. Het is belangrijk dat je positief reageert als hij dit ook daadwerkelijk doet. Als je kind je onderbreekt voor iets dat kan wachten, kun je hem dit rustig vertellen.

Geef niet gelijk antwoord op zijn vraag

Veel ouders waarschuwen hun kinderen voor onderbrekingen, maar geven vervolgens toch gelijk antwoord op hun verzoek. Hierdoor wordt de gewoonte alleen maar versterkt. Wacht tot een passende pauze in het gesprek en vraag dan aan je kind wat hij nodig heeft.

Let op jezelf

Ouders corrigeren hun kinderen soms zo snel en bot, dat ze zelf amper doorhebben dat ze best onaardig doen. Door zelf rustig te blijven en te laten zien dat je goed kunt communiceren, geef je het juiste voorbeeld. Pauzeer, kijk naar je kind, en zeg dat je zo bij hem komt.

Leer je kind ‘het kneepje’

Leer je kind dat hij zachtjes in je arm knijpt als hij iets nodig heeft terwijl jij met een andere volwassene staat te praten. Als jij een kneepje in zijn hand teruggeeft, laat je zien dat je er bent en dat je hem ziet, en dat je zo bij hem komt. Reageer aan het begin snel, zodat je kind het succes van deze methode zelf kan inzien. Na verloop van tijd kan je wat langer wachten. Een kneepje maakt een wereld van verschil, echt waar.

Maak een bezig-doos

Stel een doos vol activiteiten en/of spelletjes samen die je kleine alleen kan gebruiken wanneer jij aan de telefoon bent, achter je bureau zit, of in gesprek bent met een andere volwassene. Vul ‘m regelmatig aan met nieuwe dingen en leg de doos weer weg als jij klaar bent. Je kind gaat zo bijna uitkijken naar je volgende telefoongesprek of werkklusje, en jij zal niet onderbroken worden.

Plan vooruit

Leg je kind duidelijk uit wat je gaat doen. Voor je gaat bellen of bezoek krijgt, kun je dit op een rustige manier met hem bespreken. Samen praat werkt vaak al ontzettend goed.

Prijs je kind als hij het goed doet

Als je laat zien dat je blij bent met zijn gedrag, is hij gemotiveerd om die attitude vol te houden én voelt hij zich trots.

8x het type vriendin dat elke moeder heel graag om zich heen wil hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.