Redactie
Redactie Dyslexie 21 jun 2018

Wordt een dyslexieonderzoek vergoed?

antwoord

Vergoedingen voor dyslexie verschillen per zorgverzekering. Het beste is om informatie hierover in te winnen bij je zorgverzekeraar. Maar let op: het komt nogal eens voor dat de medewerker aan de telefoon je vertelt dat het onderzoek wordt vergoed maar dat dit achteraf niet het geval blijkt te zijn. Een dossier kan via de telefoon nooit goed beoordeeld worden!

In 2012 worden onderzoek en behandeling van dyslexie vanuit het basispakket vergoed. Er zijn echter strenge voorwaarden:

  • Het kind is bij aanvang van het traject 7, 8, 9, 10 of 11 jaar.
  • Het kind heeft (waarschijnlijk) enkelvoudige dyslexie. Er mag dus geen sprake zijn van een andere (leer)stoornis, bijvoorbeeld ad(h)d.
  • Er zijn op school minimaal drie toetsmomenten geweest waarbij het kind E-scores heeft behaald bij lezen of spelling. Er hoeft tegenwoordig geen half jaar tussen de toetsmomenten in te zitten.
  • Er moet een leerlingdossier van de school zijn, waaruit blijkt dat er intensieve en gestructureerde hulp is aangeboden waarvan het kind onvoldoende heeft geprofiteerd. Er is een checklist voor dit dossier te vinden op www.masterplandyslexie.nl

Wanneer aan bovenstaande voorwaarden is voldaan, kunnen de ouders hun kind aanmelden bij Stichting Taalhulp (www.stichtingtaalhulp.nl). Een onderzoeker van deze stichting beoordeelt het leerlingdossier. Als aan alle voorwaarden is voldaan, dan wordt het diagnostisch onderzoek vergoed. Blijkt vervolgens uit het onderzoek dat er sprake is van ernstige, enkelvoudige dyslexie dan wordt ook de behandeling vergoed. Hoe lang de behandeling wordt vergoed kan per zorgverzekeraar verschillen. Meestal maximaal twee jaar (inclusief het onderzoekstraject), maar het aantal vergoede uren kan variëren.

Voldoet het dossier niet aan de vergoedingsvoorwaarden, dan kun je je kind toch aanmelden bij Stichting Taalhulp. Je ontvangt dan zelf de rekening. Ook kun je op zoek gaan naar een erkend onderzoeksbureau in je eigen omgeving (BIG geregistreerd). Kijk voor deskundigen op www.nvo.nl.
Actuele informatie vind je op : www.steunpuntdyslexie.nl en www.masterplandyslexie.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
Wordt een dyslexieonderzoek vergoed?
Sluiten