redactie
redactie Gedrag op School 19 juni 2018

Wordt mijn kind op school gepest?

antwoord

Een leerkracht is blij met alle informatie over de sociale omgang tussen de leerlingen in haar klas. Het is voor haar namelijk niet makkelijk om daar snel goed zicht op te krijgen. Het toezicht op het schoolplein wordt vaak verdeeld over de leerkrachten van de school. Dit betekent dat de leerkracht van je zoon vaak maar één of twee keer per week buiten loopt tijdens een speelkwartier. Ik raad je aan om dit te bespreken met de leerkracht. Je kunt van haar vragen om je zoon eens te observeren tijdens het buitenspelen en in de klas. 

  • Welke indruk krijgt zij van je zoon? Wordt je zoon inderdaad gepest? Speelt hij met anderen of staat hij alleen?
  • Hoe is het tijdens de gymlessen en bij het samenwerken groepjes?
  • Heel belangrijk: maakt je zoon een vrolijke indruk? Er zijn namelijk ook kinderen die het prettig vinden om een beetje op zichzelf te zijn. Als leerkracht heb je dat best snel in de gaten. Deze kinderen maken een gelukkige indruk en zijn niet snel van slag.
  • Vraag ook de leerkracht van je zoon om haar collega’s in te lichten, zodat zij tijdens het buiten spelen alert kunnen zijn.
  • Noteer na het gesprek de afspraken die gemaakt zijn en maak meteen een afspraak om te evalueren.

Als ouder is het goed om in gesprek te blijven met je kind. Ga hem niet steeds uithoren, maar toon interesse en vraag af en toe eens zaken als: Wat vind je leuk bij het buitenspelen? Wat deden jullie bij de gym? Hoe ging het overblijven, wat doe je graag na het boterhammen eten? Probeer tussen de regels door te lezen bij wat je kind vertelt. 

Geef je kind tips om wat assertiever over te komen. Zeg hem bijvoorbeeld: ‘Vraag niet of je mag meedoen op het schoolplein, maar zeg gewoon: “Ik doe mee!” Niemand van de kinderen is de baas over anderen, dus zeg heel beslist: “Ik doe wel mee, jij bent niet de baas!”’
Terugslaan of schoppen is geen goed advies. Je kind komt dan bij het uitpraten van het conflict in de problemen, omdat ook hij nu fout was. Geef het advies om te “duwen”. Je mag een aanvaller altijd – desnoods hard – van je afduwen. 

Leerkrachten die buiten surveilleren zijn vaak voordurend bezig met het “oplossen” van kleine aanvaringen tussen kinderen. Wanneer je zoon de leerkracht bij een conflict roept is het belangrijk dat hij erbij zegt dat hij steeds niet mag meedoen, of dat ze hem elke keer duwen of pijn doen.
Wanneer je kind aangeeft op het schoolplein met regelmaat gepest te worden, is het goed om snel aan de bel te trekken. Elke school heeft een pestprotocol dat in werking kan worden gesteld.

Reageer op artikel:
Wordt mijn kind op school gepest?
Sluiten