Redactie
Redactie Gezondheid 21 jun 2018

Wratten


Wat zijn het?

Wratten zijn ronde bobbeltjes die op de huid groeien. Ze verschillen in grootte en komen op het hele lichaam voor. Gewone wratten zijn onschadelijk en verdwijnen na een paar maanden tot twee jaar vanzelf.

Welke komen het meest bij kinderen voor?

  • Gewone wratten: deze zijn rond en komen meestal met meerdere tegelijk op. Ze groeien vooral aan de handen, soms op de knieën, de ellebogen en in het gezicht.
  • Waterwratten: dit zijn kleine gladde bolletjes met een putje. Meestal zijn er veel tegelijk. Ze komen vooral voor bij kinderen onder de 5 jaar en zijn zeer besmettelijk.

Hoe ontstaan ze?

Wratten worden veroorzaakt door een virusinfectie en zijn daarom besmettelijk. Ze ontstaan drie tot zes maanden nadat de huid in contact is gekomen met het virus. Omdat het afweersysteem van kinderen vaak nog niet zo sterk is, hebben ze eerder last van wratten.

Wat kun je zelf doen?

Wratten verdwijnen meestal vanzelf. Ongeveer tweederde is na twee jaar weg. Wil je daar niet op wachten, dan kun je zelf aan de slag met een aanstipvloeistof, die maakt de bovenste huidlaag week, waardoor het na een week kan worden afgeschraapt. Let op: vermijd contact met de gezonde huid.

Wat doet de huisarts?

Ook de huisarts kan je kind van wratten afhelpen. Hij/zij snijdt ze weg of bevriest ze met vloeibare stikstof. Zo ontstaat er onder de wrat een onzichtbaar blaasje. Na ongeveer tien dagen valt de wrat vanzelf van de huid af. Onder het blaasje heeft zich dan een nieuw stukje huid gevormd.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

  • Als wratten spontaan gaan bloeden of plotseling van kleur of grootte veranderen
  • Wanneer een kind veel wratten heeft of wanneer de wratten steeds weer terugkeren
  • Als er wratten in het gezicht groeien
  • Als kinderen jonger dan 4 jaar wratten krijgen

(Met dank aan de Kring-Apotheek)

Websites

www.ggdgezondheidsinfo.nl
Patiëntenfolder Nederlands Huisartsen Genootschap
www.dagwrat.nl

Reageer op artikel:
Wratten
Sluiten