Redactie
Redactie Uncategorized 19 jun 2018

8x briljant: deze gevatte acties van kinderen

Is jouw kind gek op lezen of valt hij niet bepaald onder de categorie ‘boekenwurmpjes’? Ook al vinden sommige kinderen lezen niet zo leuk, het is wel belangrijk voor hun ontwikkeling. Wij geven daarom deze 10 leuke én creatieve tips om het lezen leuker te maken.

1. Kies andere plekken

Een rustig cafeetje, de plaatselijke bibliotheek, een koffietentje of een park – mits het lekker weer is natuurlijk – zijn allemaal ideale plekken om voor een paar uurtjes met je kind terug te trekken. Neem geen stapels boeken mee, maar probeer een favoriet hoofdstuk mee te nemen of een paar tijdschriften die makkelijk zijn om te lezen. Jouw kind zal genieten van de spontaniteit en zal waarschijnlijk positief op de nieuwheid van zijn omgeving reageren.

2. Maak jullie eigen boek

Als jouw kind het lastig vindt om boeken uit te kiezen, kan je zijn creativiteit aanwakkeren door het maken van zelfgemaakte boeken. En nee, ze hoeven echt niet heel fancy te zijn. Vouw gewoon een aantal vellen papier door het midden, en maak het boekje in het midden vast met nietjes. Gebruik een kleurrijk vel papier om de cover te maken. Als je kind het lastig vindt, of nog niet oud genoeg is, kan je hem helpen met zijn verhaal tot leven te brengen. Gebruik kleurpotloden, stiften en versieringen. Als hij (of jullie) klaar is, kun je samen rustig gaan zitten en het verhaal lezen.

3. Verkleed in het thema van het boek

Stel je eens de vreugde van je kind voor als hij zich bijvoorbeeld als jonge tovenaar mag verkleden, voordat jullie Harry Potter gaan lezen. Of Professor Perkamentus dan, wij zijn de moeilijkste niet… Door kinderen zich te laten verkleden, komen verhaallijnen meer tot leven. Daarnaast zal je kind er waarschijnlijk naar uitkijken om de volgende keer weer in de huid van zijn literaire personage te kruipen!

4. Begin een boekenclub

Als je het leuk vindt en je hebt er zelf ook tijd voor, is het een idee om met andere gezinnen in de buurt of school een boekenclubje te starten. Je kan deze bijeenkomsten zo leuk en laagdrempelig maken als je zelf wilt. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de avond in thema van het boek te organiseren, door gerelateerde spelletjes te spelen of bijvoorbeeld themagerichte hapjes en drankjes op tafel te zetten. By the way: de bijeenkomsten hoeven natuurlijk niet iedere week bij jou thuis gehouden te worden, jullie kunnen als ouders prima rouleren!

5. Maak een boekenplan met echte boeken

In een tijd waarin we met z’n allen door technologie omringd zijn, zijn de traditionele dingen van vroeger vervangen door technologische snufjes. Oftewel: heerlijke, stoffige leesboeken zijn vervangen door e-books. So, let’s go back to basic. Niets inspireert een jonge lezer meer dan het hebben van een eigen assoritiment boeken. Echte boeken, die zij écht kunnen vasthouden, ruiken en voelen.

6. Schrijf een brief naar zijn favoriete schrijver

Heeft jouw kind een favoriete schrijver? Help hem dan met een brief naar zijn held te schrijven. Kies voor pen en papier – in plaats voor een digitale e-mail – zodat je hem meteen ook met zijn schrijfvaardigheden helpt. Probeer samen naar speciaal briefpapier te zoeken, zodat het een extra speciale brief wordt.

7. Leesrecords bijhouden

Een andere succesvolle aanpak om je kind tot lezen te motiveren, is om een soort lijst van leesrecords bij te houden. Gebruik bijvoorbeeld een kalender waarop je bijhoudt welke boeken er door hem gelezen worden. Als er belangrijke mijlpalen gehaald worden, kun je je kind belonen door naar dat ene boekenwinkeltje om de hoek te gaan en een nieuw boek te kopen.

8. Geef het goede voorbeeld

Oké, dit is misschien niet de meest innoverende, creatieve, leuke tip die je maar kan bedenken. En waarschijnlijk kom je deze tip ook vaak tegen, maar dat is niet voor niets. Het is namelijk echt belangrijk dat je zelf als ouder ook het goede voorbeeld geeft. Kies in plaats van tv kijken een keertje voor het lezen van een goed boek!

Bron: Parent.co

Heb jij nog tips om het lezen voor je kinderen leuker te maken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders

Reageer op artikel:
8x briljant: deze gevatte acties van kinderen
Sluiten