redactie
redactie Blogs 21 juni 2018

Yaël kent Sinterklaas niet, maar Sinterklaas kent Yaël wel

Hij is weer in het land, de goede sint. Maar Yaël ontgaat het opnieuw volledig. Van het hele bestaan van Sinterklaas heeft ze geen idee. Als hij hier de kamer zou binnenkomen met wat pieten, zou ze wel opmerken dat er een vreemde meneer was, maar wie dat was, zou ze niet weten. Uitleggen helpt niet: haar verstandelijke niveau is er te laag voor.

Is dat reden om het niet te vieren? Ik vind van niet. Al heb ik er wel elk jaar ambivalente gevoelens over. Zo vind ik het een beetje wrang om vol overgave sinterklaasliedjes te zingen voor een kind dat het weliswaar leuk vindt dat er gezongen wordt, maar dat geen benul heeft van de context en ook niet begrijpt dat het cadeautje dat ze de volgende dag krijgt, op de een of andere manier verband houdt met die liedjes. Elk jaar is er wel een moment waarop ik denk: we zouden het net zo goed niet kunnen vieren. Ze zou het toch niet doorhebben.

En toch vieren we het. Op onze eigen manier. De intocht laten we aan ons voorbijgaan: veel te druk voor Yaël en bovendien, wat is het nut daarvan als ze toch niet begrijpt waarom al die mensen samengekomen zijn? Dat vind ik dan weer niet zo erg. Het gekleum tegen de dranghekken laat ik graag aan andere ouders over.

Aan pakjesavond doen we ook niet. De overdaad aan cadeaus zou te overweldigend zijn voor Yaël, te veel prikkels ineens. Wel mag ze één keer per week haar schoen zetten. Zoals gisteravond. We zongen alle sinterklaasliedjes die we kennen. Yaël luisterde en fladderde met haar handen van plezier.

Eerder die dag was ik met de geliefde naar de speelgoedwinkel gegaan. Ik had me laten meeslepen door zijn enthousiasme. ‘Oooooo, dit is het muziekboek dat kapot was, dat moeten we kopen! Daar heeft ze zo’n plezier van gehad.’ En toen ik hem wees op een kleurrijk gevaarte met de naam ‘musical activity table': ‘Zitten er ook lampjes op? Oké, dit is het helemaal, dit wordt het hoofdcadeau. Wat een leuk ding!’ Dit monsterlijk grote geval voor kinderen van 12 maanden+ was voorzien van een overdaad aan lampjes en geluidjes. Perfect voor Yaël. Voor haar verzameling.

Door de jaren heen heeft ze wel tien van dit soort speeltjes verzameld, in alle soorten en maten. Van dit speelgoed verdwijnt er nooit iets naar de berging, omdat ze met alle dingen, van haar keyboard tot haar liedjesstoel, nog veel speelt. Dat spelen is overigens niet-functioneel, zoals dat in in streng-pedagogische vaktaal heet – met de loopfiets met oplichtende propeller heeft ze nog nooit geloopfietst en de mobiele kindertelefoon heeft ze meestal in haar mond. Maar op een bepaalde manier is het wel functioneel: als Yaël overprikkeld is, hangt ze in foetushouding een paar centimeter boven een van haar geluids- en lichtspeeltjes. Door de harde, duidelijke prikkels die van het speelgoed uitgaan, komt ze weer tot zichzelf. Gelukkig heb ik door de jaren heen een soort oost-indische doofheid ontwikkeld voor het lawaaispeelgoed. Zo kan ik prima een telefoongesprek voeren terwijl op de achtergrond een paar honderd keer ‘rode ballonnen, tuuttuuttuuttuuttuuttuuttuut, rode ballonnen, tuuttuuttuuttuuttuuttuuttuut’, klinkt. En als ze te lang in een speeltje blijft hangen en daar weer overprikkeld van raakt – wat ook nogal eens voorkomt – leid ik haar af en verstop ik het.

Vanmorgen stond er naast haar schoen dus een enorm cadeau en ook dat ontging Yaël. Ze zag het pas toen we het onder haar neus drukten. Ik zag haar gezicht opklaren: een cadeau! Ook ik was blij: de nieuw verworven mijlpaal – ze begrijpt het fenomeen cadeautje – was niet verloren gegaan, zoals dat wel eens gebeurt met nieuwe vaardigheden. Al sinds haar laatste verjaardag in mei snapt ze wat een cadeautje is: een papiertje waar iets in zit voor haar. Alleen al deze kleine vooruitgang is reden genoeg om toch Sinterklaas te vieren.

In het pakje zat het licht- en geluidsmonster. Ze was dolblij en heeft er meteen uren mee gespeeld.
Na een paar uur hebben we de kolos toch maar verstopt omdat ze er een beetje in bleef hangen. Morgen mag ze er weer even mee spelen.

Reageer op artikel:
Yaël kent Sinterklaas niet, maar Sinterklaas kent Yaël wel
Sluiten