Redactie
Redactie Geld 19 jun 2018

Zakgeld

Zakgeld en kleedgeld leren jongeren omgaan met geld, keuzes maken en budgetteren. Het doet ze de waarde van geld beseffen en voorkomt straks, als ze op zichzelf staan, impulsief uitgave-gedrag en daarmee schulden. De financiële opvoeding bestaat uit het beheren van een eigen spaarrekening, uitleg van ouders en het leren omgaan met zakgeld, vinden ouders. Ook een beloningssysteem voor het rapport is populair.

Zakgeld leert kinderen de waarde van geld: nu spijt van die dure zelfgekochte knikkers, is straks meer weerstand hebben tegen verleidingen als dure mobieltjes en kleding.

Zakgeld per leeftijd?

Volgens pedagogen is 6 jaar de meest geschikte leeftijd om met zakgeld te beginnen. Dan begrijpen ze de waarde van geld al een beetje. Ze snappen dat een grote munt niet meer waard hoeft te zijn dan een kleine en ze kunnen tellen en een beetje rekenen. Vanaf een jaar of 7, 8 snappen kinderen het spaarprincipe: nu geld opzij leggen om straks (voorlopig nog niet té ver weg) iets te kopen wat je echt graag wilt hebben. Enige begeleiding is misschien nodig, maar fouten maken mag, is juist nu leerzaam en minder erg dan straks als het om een te dure mobiel gaat i.p.v. een goedkoop speelgoedje.

Hoeveel zakgeld?

De hoogte van het zakgeld hangt af van hoeveel je als ouders te besteden hebt en wat kinderen er zelf van moeten betalen. Alleen het patatje na het sporten en andere kleine aankopen? Of ook een abonnement op een tijdschrift, cadeaus voor familie en vrienden en beltegoed?

Ouders bepalen meestal zelf de hoogte van het zakgeld, slechts enkele beraden zich bij instanties of laten meewegen wat andere ouders geven. Wat wel meetelt is hoeveel ouders te besteden hebben en wat het kind zelf moet betalen. Bijvoorbeeld:

  • 6 – 8 jaar: cadeautjes voor familie, speelgoed, snoep, sparen
  • 9 – 12 jaar: sparen, een abonnement op een blad, voer voor een (klein) huisdier, iets lekkers na het sporten, cadeautjes voor gezinsleden en vriendjes, snoep
  • 12+: kleedgeld

Het Nibud geeft richtlijnen voor de bedragen per leeftijd.

Geldregels

  • Zakgeld is een vast bedrag.
  • Geef het geld op een vast tijdstip.
  • Maak afspraken over de besteding ervan: wat moet en wat mag je kind ermee doen?
  • Gebruik zakgeld niet als straf of beloning. Zelf krijg je ook niet minder salaris als je eens een maand minder presteert.

Handig

  • Gebruik een zakgeldcontract (pdf) om de afspraken met je kind vast te leggen.
  • Sparen wordt leuker als je kind weet waarvoor hij spaart en hoeveel hij (nog) nodig heeft om het totale bedrag bij elkaar te krijgen. Wijzer in geldzaken maakte een handige spaarboom (pdf).

Reageer op artikel:
Zakgeld
Sluiten