redactie
redactie Opvoeden 21 juni 2018

Zal ik de ouders van stiekem rokende vriendinnetjes waarschuwen?

antwoord

Deze vraag heeft helaas geen pasklaar antwoord. Aan de ene kant zijn er allerlei redenen te bedenken waarom je de ouders van deze meisjes erop wilt wijzen dat hun dochters roken. Bijvoorbeeld:

  • omdat je graag ziet dat deze meisjes zo gezond mogelijk opgroeien
  • omdat je het zelf ook graag van andere ouders zou willen horen als je eigen dochter rookt
  • omdat je graag wilt dat je eigen dochter omgaat met niet-rokende vriendinnen. Want je vertrouwt je dochter, maar wat als haar vriendinnen haar toch overtuigen eens een paar trekjes te proberen? En zelfs als je dochter niet gaat roken, zit ze toch af en toe in de rook van haar vriendinnen en dat is ongezond.

Aan de andere kant: je dochter heeft je dit in vertrouwen gezegd en is echt not amused als je dit vertrouwen breekt. Wil je dat risico wel nemen?

Zijn er misschien tussenoplossingen?

  • Kaart eens bij de ouders van de vriendinnetjes aan hoe lastig het is om over dit soort onderwerpen met je kind te praten. Maar zorg ervoor dat je je mond niet voorbij praat en per ongeluk toch ‘het geheim’ verklapt.
  • Leg je dilemma voor aan je dochter en peil hoe zwaar zij de geheimhoudingsplicht voelt. De band met je dochter is belangrijk. Ga er maar vanuit dat jij al snel als bron wordt herkend wanneer je zonder haar medeweten de ouders van haar vriendinnen inlicht. Daar hebben al veel ouders zich ernstig op verkeken!
Reageer op artikel:
Zal ik de ouders van stiekem rokende vriendinnetjes waarschuwen?
Sluiten