Redactie
Redactie Puber 21 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Zal ik mijn zoons rijbewijs betalen als hij tot zijn 18de niet rookt?

antwoord

De meeste rokers zijn begonnen met roken voor hun 18de. Wie pas na zijn twintigste zijn eerste sigaret opsteekt, heeft een veel kleinere kans om daar een verslavende gewoonte aan over te houden. Het zo lang mogelijk uitstellen van de leeftijd waarop je kind met roken begint heeft dus zeker zin. Met het stellen van een leeftijdsgrens geef je ook een helder signaal af: niet voor je 18de en natuurlijk liever daarna ook niet. Je kunt daarbij goed aanhaken bij de landelijke norm NIX18: niet roken en drinken tot 18 jaar.

Is belonen dan de meest doeltreffende methode? Garantie is er niet, net zo min als bij ‘gewoon verbieden’ overigens. Belonen werkt wel motiverender dan verbieden, en is leuker voor zowel kind als opvoeder(s). Welke beloning je in het vooruitzicht stelt, is afhankelijk van wat het beste past bij zoon- of dochterlief.

De één kan zich jaren verheugen op een nieuwe smartphone en de ander wil eindelijk een goede surfplank. En waar het ene kind tegenwoordig op zijn 17de al een rijbewijs haalt, moet een ander daar helemaal niet aan denken en is het vooruitzicht op rijlessen niet erg motiverend. De kunst is om iets te kiezen waar het kind echt naar uitkijkt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Zal ik mijn zoons rijbewijs betalen als hij tot zijn 18de niet rookt?
Sluiten