Redactie
Redactie Ziektes 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Ze zijn zo sterk hè?!

Dat Kit af en toe aan de stereotype downer voldoet, moeten helaas haar broers vooral ondervinden. Eén van de vooroordelen van mensen met Down is dat ‘ze zo sterk zijn’. Van Kit haar eerste fysiotherapeut heb ik geleerd dat downers niet zo zeer superkrachten hebben, maar meer moeite hebben met het doseren van deze kracht.

Dat Kit hier ook moeite mee heeft, merken wij ook wel aan de soms wat harde uithalen die zij naar haar broers of andere omstanders doet. Toen Kit nog wat jonger was, liep haar oudste broer vaak met rode strepen over zijn gezicht. Om het geheel wat stoerder af te maken heeft hij zelfs een litteken over gehouden aan een kras die Kit maakte tijdens het spelen.

Nu Bink wat beter van zich weet af te bijten is haar jongere broer aan de beurt. Zo heeft hij laatst een blauw oog opgelopen toen ze samen in bad zaten. Kit vond het blijkbaar een goed idee om voor zichzelf op te komen door een mep te verkopen met een 'badspeelgoed-boomstam'. Dat ze daarna dan heel boos op Dex wordt omdat hij heel hard moet huilen en Kit niet tegen de herrie kan, maakt het geheel gelukkig een stuk overzichtelijker.

En vorige week zaten we bijna in de huisartsenpost omdat Kit – heel gepast op zondag – bij Dex een zondagsarmpje had getrokken. Tijdens het stoeien op de bank trok Kit hard aan Dex zijn arm die op dat moment op zijn buik lag. En niet even trekken. Nee, Dex moest met alle macht van de bank getrokken worden terwijl die al aan het huilen was. Met als gevolg een hysterische Dex die alleen maar op een rare manier bij mij op schoot wilde liggen. Zijn arm deed ontzettend pijn en ik mocht hem met geen mogelijkheid op een andere manier neerzetten. Snoep, Skylanders, grapjes maken – niets leidde hem af.

Maar een uur en veel kusjes van Kit later, kwam Dex toch ineens overeind:
‘Ik kan weer praten…’

Zijn arm was waarschijnlijk door de druk van zijn eigen lijfje weer in de kom geschoten. De huisartsenpost kon gelukkig weer afgebeld worden. Bart kon op zijn sportschool blijven en wij konden weer verder met de zondag. Met iets minder gestoei…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Ze zijn zo sterk hè?!
Sluiten