Zelf granola maken

Granola is heerlijk om als ontbijt of tussendoortje te eten. Het is super gezond en zo gemaakt. En kinderen zijn er gek op!

Het enige dat je nodig hebt is een mix van noten, havermout, pitten, zaden, agavesiroop of honing en wat lijnzaad of kokosolie. En een oven natuurlijk, want juist het roosteren geeft granola die lekkere smaak. Wat je erin doet, kun je zelf bepalen. Net als de verhoudingen. Je eet granola met (amandel-)melk, yoghurt of vruchtensap en eventueel nog wat vers fruit. 

Ingrediënten

Basis ingrediënten:

  • havermoutvlokken
  • liefst ongebrande noten; bijvoorbeeld paranoten, walnoten, cashewnoten, amandelen
  • pitten; bijvoorbeeld zonnebloem- of pompoenpitten
  • zaden; bijvoorbeeld lijn- of hennepzaad
  • kaneel
  • agavesiroop, maplesyrup of honing
  • kokosolie of lijnzaadolie

Ook lekker om er doorheen te doen:

  • kokossnippers
  • gedroogde cranberries
  • rozijnen
  • moerbeibessen
  • cacaosnippers
  • kleine stukjes gedroogd fruit

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Hussel alle basisingredienten door elkaar in een kom.
  • Roer er op wat kokos- of lijnzaad olie doorheen, een scheutje is genoeg.
  • Granola moet zoet zijn, maar niet te. Doe er daarom op het laatst wat honing of agavesiroop overheen en roer dit erdoorheen.
  • Geef het nog wat extra smaak met een beetje kaneel.
  • Bedek een bakplaat met bakpapier en spreid de granola erover uit.
  • Zet de bakplaat ongeveer 15 minuten in de oven en schep de granola om de 5 minuten even om zodat het gelijkmatig wordt geroosterd.
  • Wanneer de granola goudbruin is, haal je de plaat uit de oven. Schep nu de zachtere dingen er doorheen, zoals bijvoorbeeld cranberries of kokossnippers.
  • Als de granola is afgekoeld, kun je hem in een goed afsluitbare pot zeker een week bewaren.

Tip

  • Doe wat granola over je yoghurt als deze nog een beetje warm is.
  • Maak meteen een flinke hoeveelheid, want het is toch zo gedaan en je zult zien dat het zo op is.
  • Wil je glutenvrije granola maken, let dan op welke havermout je gebruikt.
  • Ook lekker om af en toe een los handje van te nemen als verantwoord tussendoortje.
Reageer op artikel:
Zelf granola maken
Sluiten